Yurt dışı eğitim için “Yola erken çık”
Başarılı yüzücüleri dünyanın en iyi üniversitelerine ulaştıran yol haritasını İnternational College Coach ve Uzman Psikolog Ertuğrul Gerdan çizdi.
Yurt dışı eğitim için “Yola erken çık”
Başarılı yüzücüleri dünyanın en iyi üniversitelerine ulaştıran yol haritasını İnternational College Coach ve Uzman Psikolog Ertuğrul Gerdan çizdi.
Yüzme ABD’nin iyi üniversitelerinden burs almak için en değerli spor dallarının başında. Bu kriterleri anlamak ve öğrenciye göre konumlandırmak ise çok önemli. Öğrencinin spor başarısı çok yüksek ise ” Okul Ortalaması, SAT Skoru ve CV’si göz ardı edilebiliyor. İşte o yolda öğrenciye eşlik eden İnternational College Coach ve Uzman Psikolog Gerdan’dan ailelere yola erken çıkılması gerektiğini anlatan o yol haritası:
YOLA ERKEN ÇIKIN
Bugünlerde konuşulan tek konu koronavirüs olsa da, ben bu konuyu teğet geçerek, zamandan bağımsız bir konuya, Amerika’da sporcu öğrenci olmak ve NCAA çatısı altında yüzmek için nasıl bir sürecin öğrencileri ve aileleri beklediğine değinmek istiyorum.
Küçük yaşlardan beri yüzme sporuna devam eden pek çok genç, çalışmalarını tutku ile götürürken lise giriş sınavı döneminde bir yol ayrımına geliyor, acaba yüzmeyi bırakıp tamamen liseye giriş sınavına mı yönelsem? Yoksa yüzmeye devam edip liseye giriş sınavına da bir yandan elimden geldiğince çalışsam ya da tamamen ikinci plana mı atsam diye. Aslında bu yol ayrımı ve bu dönemdeki davranış göstergeleri öğrencinin gelecekteki eğitim ve spor hayatı hakkında da ipuçları veriyor. Bu süreçte önümüze dört senaryo çıkıyor:
1) Yüzmeye iyi derecede devam edip ortalama bir liseye gidenler,
2) Yüzmeye iyi derecede devam edip seçkin bir liseye de giriş hakkı kazanan ve akademik yoğunluk ile yüzmeye devam edenler,
3) Yüzmeyi bırakıp tamamen lise giriş sınavına odaklanan ve seçkin bir liseye gidenler,
4) Hem akademik hem de yüzme açısından ortalama bir yolda devam edenler.
Bu yollar önceden kolay görülebilen yollar olmamakla birlikte ailenin ve koçun analizleri doğrultusunda, daha 6. sınıfta iken öngörülebiliyor. Bu önemli süreç birlikte bir yol çizilip ona göre plan yapılarak az hasar ile de yürünebiliyor.
YÜZÜCÜ ÖĞRENCİNİN YOL HARİTASI
Bu yol ayrımından sonra yüzmeye lisede devam eden öğrenciler genelde performans arttırma, derece alma ve bir yandan da okul başarısını belli seviyede tutma sürecine giriyor. Bu noktada daha dokuzuncu sınıftan itibaren öğrencinin hedef analizinin yapılması ve ona göre bir yol haritasının çıkarılması çok önemli. Çünkü yoğun geçen bir süreç olduğu için zamanın nasıl geçtiği, hangi fırsatların oluştuğu ya da hangi fırsatların kaçtığı kestirilemeyebiliyor. Gelecekte öğrencinin nasıl teklifler alacağı ve bunlara nasıl cevap vereceği ve ne kadar hazır olduğu öngörülemeyebiliyor. Lisedeki öğrencilerin de gideceği yolları ve hedefleri şu şekilde özetleyebiliriz:
1) BAŞARILI bir akademik hayat ve BAŞARILI bir spor hayatı ile Amerika’da bir üniversiteye burslu kabul almak
2) ORTALAMA bir akademik hayat ve ÇOK BAŞARILI bir spor hayatı ile Amerika’da bir üniversiteye burslu kabul almak
3) ÇOK BAŞARILI bir akademik hayat ve BAŞARILI bir spor hayatı ile Amerika’da bir üniversiteye burslu/yarı burslu/burssuz kabul almak
4) Spor ve üniversite eğitimine Türkiye’de BAŞARILI bir şekilde devam etmek.
Bu yollardan öğrencinin hangisinin yürüyeceğini önden kestirmek ve buna göre bir yol haritası çizmek çok önemli. İşte ilk üçü hakkında yüzücü öğrencilere ışık tutacak bir analiz:
AMERİKA’DA SPORCU ÖĞRENCİ OLABİLMEK
Amerika’da sporcu öğrenci olarak okumak için dikkate aldığımız dört kriter var genelde eğitim danışmanı olarak:
1) Okul Ortalaması
2) SAT Skoru
3) Spor Başarısı
4) Sosyal Başarısı – CV
Bu kriterleri anlamak ve öğrenciye göre konumlandırmak önemli. Mesela bir öğrencinin spor başarısı ÇOK YÜKSEK ise diğer tüm kriterler göz ardı edilir hale gelirken, akademik başarısı YÜKSEK ise SAT ve okul ortalaması daha önemli hale gelebiliyor. Spor başarısı ORTALAMA ise, diğer tüm kriterler bir anda öne çıkıyor ve ÇOK ÖNEMLİ hale geliyor. Bu sebeple ailenin ve öğrencinin özellikle 10. Sınıfın başında ya da en geç ortasında, gerçekçi bir şekilde öz analizi yapıp ya da uzmanlarca yaptırıp, ortaya çıkan resme göre yapılan çalışmalara ağırlıklandırma vermesi gerekiyor. Bu noktada öğrencinin hayalleri ve planları da devreye giriyor. Spor sadece iyi bir eğitime giden araç mı yoksa amacın kendisi mi, hedef olimpiyatlar yada Division I’da yüzmek mi yoksa sadece iyi bir eğitim almak mı bunun adının konması gerekiyor. Tüm bu analizler çerçevesinde erken yola çıkmak ve gerekli çalışmaları yapmak önemli.
Özetleyecek olursak, ÇOK YÜKSEK spor performansına sahip ise bir öğrenci, SAT ve ORTALAMA okul başarısı dışında çok ekstra bir çalışmaya gerek duyulmuyor, bu işin rahatlatıcı tarafı. Ama spor başarısı YÜKSEK yada ORTALAMA ise, SAT çalışmaları, sosyal alanda çalışmalar, AP/ SAT Subject / IB çalışmaları, akademik araştırma, staj, sosyal sorumluluk vb çalışmalar devreye giriyor, girmeli, ki kabuller ve burslar noktasında destekleyici sistemler devreye giriyor olsun. Tüm bu bilgiler ışığında tavsiye ettiğimiz en önemli şey özetle doğru zamanda doğru analiz yapmak, doğru analize göre doğru plan yapmak ve o plan çerçevesinde yola erken çıkmak başarıyı getirecektir.