ABD’ye kulaç atanlar – 3
Gürkan Eröksüz, Selin Bülbül ve Çetin Oğuz. ABD'ye kulaç atanlardan Çetin Oğuz orada Profesör oldu. Selin Bülbül marka danışmanı ve Gürkan Eröksüz'de yüzme camiasının çok değerli bir antrenörü oldu.
ABD’ye kulaç atanlar – 3.
Gürkan Eröksüz, Selin Bülbül ve Çetin Oğuz. ABD’ye kulaç atanlardan Çetin Oğuz orada Profesör oldu. Selin Bülbül marka danışmanı ve Gürkan Eröksüz’de yüzme camiasının çok değerli bir antrenörü oldu.
GÜRKAN ERÖKSÜZ
“2004-2008 yılları arası Amerika’nın Missisippi Eyaleti’nde Delta State Üniversitesinde yüzme bursu ile uluslararası işletme bölümünde okudum. 2009 yılında Türkiye’ye döndükten sonraki yıllarda bölümümle ilgili birkaç işte çalıştıktan sonra, uzun yıllar içinde bulunduğum yüzme sporundan kopamayarak antrenörlük göreviyle camiaya geri döndüm. 2012 yılında Fenerbahçe Yüzme Şubesinde antrenörlük görevime başladım şu anda alt yapı sorumlusu olarak devam ediyorum. Bu sezon itibari ile de Türkiye Yüzme Federasyonu Yıldızlar kategorisi sorumluluğu üstlendim.
Amerika’da geçirdiğim süre içerisinde, ilk yıl en zorlandığım dönem diyebilirim. Farklı bir ülkeye, insanlara, kültüre ve sisteme alışma sürecini, üniversite takımda yer alan Türkiye’den takım arkadaşlarımın da bulunması ile hızlı bir şekilde geçirsem de, spor sistemine alışmak hiç kolay olmadı.
Yoğun yüzme ve kara antrenman programı: Hafta içi dört gün sabah 05:30 antrenmanı ile toplamda 10 yüzme ve 4 kara antrenmanı. Birim ve haftalık antrenman mesafelerinin, alışık olduğum mesafelerin neredeyse iki katı olması.
Türkiye deki sistemden çok farklı olarak yoğun yarış takvimi: Bir veya iki hafta ara ile olan ve neredeyse hiç dinlenilmeden girilen Dual Meet yarışları. Sabah antrenman üstüne 4-5 saatlik yolculuktan sonra yarışmak. Cuma ve Cumartesi arka arkaya farklı şehirlerde iki farklı okula karşı yarışmak.
25 yard’lık havuzlarda antrenman yapmak ve yarışmak: Özellikle depar ve dönüşleriniz yeteri kadar iyi değil ise büyük dezavantaja sahip olduğunuz; 200 yard yarışlarının kısa mesafe kategorisinden sayıldığı için orta ve uzun mesafe yüzücüleri için alışmanın daha zor olduğu bir sistem diyebiliriz (Her zaman yard’ta ihtiyacım olan yarış mesafesinin 400 Kelebek olduğunu düşünmüşümdür.
Yüzmenin bireysel bir spordan çok takım sporu gibi olması: Gerek antrenmanlarda gerekse yarışlarda bireysellikten uzak olarak, takım olarak hareket edilmesi. Spor bursu verilerek size yatırım yapıldığından sizden beklentinin ve takım içindeki sorumluluğunuzun fazla oluşundan baskı hissetmek.
Yukarıdaki başlıca konulara ve daha birçok farklılığa alışmak kolay olmasa da, zaman içerisinde bu sistemin bir parçası olarak eğitimi ve spor hayatını bir arada düzenli bir şekilde sürdürebilmek, ülkemizdeki sistemden veya sistemsizlikten çok farklı olarak, sizi büyük yaşlara kadar spor içinde kalmanızı sağlıyor diyebilirim. Amerika’da geçirdiğim bu süre boyunca biriktirdiğim anılar ve edindiğim deneyimler şuan yapmakta olduğum işim için büyük tecrübe ve bakış açısı kazanımı olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.”
SELİN BÜLBÜL
“Yüzme sporuna 1996 yılında, geçirdiğim trafik kazası sonucunda kırılan bacağımın fizik tedavisi amacıyla, 14 yaşımdayken başladım. Bir sene sonra bacağımdaki platin çıktıktan sonra okulun yüzme takımının kurulmasına da katkım oldu diyebilirim (ilk sporculardan ve ilk milli takıma giren sporcuydum). Bir sene sonrasında da yarışmalara katılmaya başladım. 1999 yılında Burhan Felek’te yapılan Türkiye Yüzme Şampiyonası’nda 50 metre ve 100 metre serbest mesafelerinde açık yaş Türkiye rekoru kırdım. 59 saniyenin altına inen ilk bayan yüzücü oldum. 16 yaşımdayken kırdığım bu rekor 10 sene sonra kırıldı (bu yaş kategorisinin).
2000 senesinde Büyük Kolej’den mezun oldum ve yüzme hayatıma California eyaletinde bulunan California State Northridge Universitesinde %100 yüzme bursu ile devam ettim. Üniversitede okurken Türkiye’de sadece Galatasaray kulübünde yüzdüm.
Milli takım adına Avrupa ve Dünya şampiyonalarına katıldım, üzüldüğüm tek nokta ise 2000 ve 2004 Olimpiyatlarına katılmayı saliseler ile kaçırmamdı.
Liseden sonra ailemi bırakıp, kıta değiştirerek farklı dilde birçok kültürle beraber yaşamaya alışmak biraz zordu. Ama alışmak benim için sadece birkaç ay sürdü. Alıştıktan sonra hem okul hem de spor yapma dengesi açısından çok verimli bir ortam bulduğumdan mutlu bir üniversite hayatı geçirdim.
Amerika’da üniversite eğitimimi işletme ve pazarlama üzerine tamamlayıp Türkiye’ye döndüm. Ankara’da Amerikan Büyükelçiliği ve İstanbul’da Amerikan Konsolosluğu ticaret bölümünde çalıştım. Daha sonra farklı sektörlerde birçok özel firmada çalıştıktan sonra şuan ‘’İstanbul Consult’’ adlı firmam ile marka danışmanlığı yapmaktayım ve İstanbul’da yaşamaktayım.”
ÇETİN OĞUZ
“Benim yüzmedeki hayatım ENKA ve Fenerbahçe kulüplerinde geçti. Her iki kulübün de bana katkıları çok büyüktür ve Yüzme camiasındaki arkadaşlıklarım ebedidir.
Eğitime ve spora yatırılan finans, ayrılan zaman ve edinilen tecrübenin her zaman geri dönüşümünün fazla olduğuna inanırım. Şöyle ki, Türkiye‘de iken Mimar Sinan üniversitesinde Resim bölümünde okurken aynı zamanda ENKA ve Fenerbahçe yüzme kulüplerinde sporculuk hayatımı devam ettiriyordum.
23 yaşımda Mimar Sinan Üniversitesi’nde okurken, bana Fenerbahçe Kulübü’nün sağladıkları sayesinde, Amerika’da dil eğitimi alma fırsatı buldum. Bu iki aylık seyahatimi, hayatımın yarısını kapsayan bir tecrübeye dönüştürdüm.
Yani, sadece spor ya da eğitim deseydim, şu anki konumuma ulaşamazdım. Tabii ki bu gerçeklik benim için böyle iken, başkaları için farklı olabilir.
1998 yılında başlayan Amerika’da yüzme bursuyla okuma amacımı, 2003 yılında Güzel Sanatlarda Masterımı bitirerek tamamladım. Türkiye Milli takımı, Fenerbahçe ve Delta State Üniversitesi’nde yüzmeye 2002 yılına kadar aktif olarak devam ettim.
2003 yılından beri de Delta State Üniversitesinde akademik hayatımı resim ve desen Profesörü olarak devam ettiriyorum. Geçen yıl Üniversitenin fakülte Senatosu’nda başkanlık görevi de yaptım. Bu sayede, üniversite yönetimi ve liderlik alanlarında kendimi geliştirme fırsatı buldum.
Amerika içinde San Diego State Üniversitesi’nde ve dışında Japonya ve Çin’de eğitim alanımda çalışmalar yaptım. Kişisel ve grup sergilerine katılarak sanatsal alanda da çalışmalarıma devam etmekteyim. Eğitim ve sanatsal alanlarda kişisel bilgilerime www.cetinoguz.com web sitesinden ulaşılabilir.”