ABD’ye kulaç atanlar-2
Nida Zuhal Pak, Barış İlhan, Ceyhan Güler. Türkiye'nin ABD'ye uzanan kulaçlarından üç değerli isim.
ABD’ye kulaç atanlar-2.
Nida Zuhal Pak, Barış İlhan, Ceyhan Güler. Türkiye’nin ABD’ye uzanan kulaçlarından üç değerli isim.
Nida Zuhal Pak yüzmeden hiç kopamadı. ABD’de iletişim okumasına rağmen havuzdan kopamadı. Antrenör oldu. Halen Fenerbahçe’de antrenörlük yapıyor. Barış İlhan 16 yıl yüzdü. ABD’de ekonami okudu. Şimdi akademik kariyerine yüksek lisans seviyesinde Eiffel bursu ile devam edecek. Ceyhan Güler ise ABD eğitimi sonrasi eşi ile Londra’ya yerleşti ve tanınmış bir iletişim firmasında çalışıyor. Yazı dizimizin ikinci bölümünün konuklarını tanıyalım.
Nida Zuhal Pak
“1975 Hollanda Veenendaal doğumluyum, 7 yaşımda VZC Veenendaal da yüzmeye başladım ve 17 yaşıma kadar Hollanda’da yaşadım. Hollanda’da Christelijk Lyceum Veenendaal dan mezun olduktan 1992 de 100% burslu olarak Drury College (şimdi Drury University olarak geçiyor) Springfield, Missouri eğitim almak ve yüzme hayatımı geliştirmek için gittim.
Amerika da 5 sene kaldım. İletişim ve Almanca okudum.
17 yaşında olduğumdan ilk senemde üniversite adına yüzmeyip kulüp adına yüzmemi tavsiye ettiler. 1993 yılında ‘’USA Junior National’’ şampiyonasına katılıp 200 metre kelebek yarışında 1. oldum. Yüzme sporu benim hayatımda çok güzel imkânlar sağladı. Öncelikle Amerika’da okumamı sağladı ve dünyanın birçok yerini gezip görmeyi ve arkadaşlar edinme şansı verdi. Üniversitenin verdiği imkânlar mükemmele yakındı. Antrenörlerimiz, fizyoterapistimiz, masaj terapistimiz, her imkânımız vardı. Okulda ise yabancı dilleri sevdiğim için Almanca okuyordum ve onun yanında İspanyolca öğreniyordum. Tabi ki İngilizcem de ana dilim gibi oldu. 1996 Atlanta Olimpiyatlara katılmaya hak kazandıktan sonra üniversitem ve yaşadığım şehirde radyo ve televizyonlara davet aldım. Motivasyon konuşmacısı olarak okullara davet aldım. Spora ve sporcuya verilen önem çok şaşırtıcıydı. Türkiye adına yüzme dalında olimpiyatlara giden ilk bayan sporcu olarak tarihe geçtim.
1996 Olimpiyatlardan sonra Türkiye’ye gelmeyi ve ülkemize faydalı olmak istiyordum. 1997 yılında mezun olduktan sonra Türkiye’de yaşamaya karar verdim. Önce Boğaziçi Üniversitesinde Master yapmayı düşünüyordum ama güzel bir iş teklifi aldıktan sonra çalışma hayatıma başladım. Maalesef bizim zamanımızda yüzme sporunda maddi destek şu anki seviyede olmadığı için yüzme hayatımı bırakmak zorunda kaldım. 6 sene boyunca bir Hollanda bankasında çalıştım, sonra ikizlerim çocuklarım doğdu ve 3 sene iş hayatıma ara verip onları kendim yetiştirmek istedim. Çocuklar biraz büyüdükten sonra, bir İsveç firmasında ithalat ve ihracat/ lojistik sorumlusu olarak çalıştım ama firma uzak bir yere taşınınca ben de işten ayrılmaya karar verdim.
7 senedir Fenerbahçe yüzme şubesinde antrenörlük yapıyorum. Eski şube sorumlusu Serkan Bey bana iş teklifinde bulundu ve geldikten sonra bırakamadım. Yüzme kanımızda var ve kopamadım. Hayatımın en güzel anılarını ve başarılarını yüzerken elde ettim. Umarım bu yolda ilerlemek isteyen yüzücülere bir parça faydam olur diye düşündüm hep ve yol göstermek istedim.”
Barış İlhan
“1997 senesinde Fenerbahçe Yüzme Şubesi’nde yüzmeye başladım ve 16 sene aktif olarak kariyerime devam ettim. 2007 yılında Haydarpaşa Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra yüzme bursuyla Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmeye karar verdim. Indiana eyaletinde bulunan University of Indianapolis’te Ekonomi ve Uluslararası İşletme bölümlerinde çift anadal eğitimi aldım. Mezun olup 1,5 sene kadar çalıştıktan sonra kariyer hedeflerim doğrultusunda Türkiye’ye dönmeye karar verdim. Önce bankacılık sektöründe, sonrasında uluslararası bir şirkette ‘’trader’’ olarak toplamda 6 senelik iş tecrübesinden sonra Ekonomi yüksek lisans eğitimi için Paris’te, Pantheon Sorbonne Universitesi’ne Eiffel bursu kazanarak gitmeye hak kazandım ve 2021 senesine kadar yüksek lisans eğitimi almaya devam edeceğim.
ABD’de ya da Avrupa’da eğitim almanın sadece yabancı dil özelinde değil, aynı zamanda sporcunun geniş sosyo-kültürel perspektif kazanması anlamında da önemli bir fırsat oluşturduğunu düşünüyorum. Özellikle genç sporcuların nitelikli ve özgün bireyler olarak gelişmelerine de olanak sağlaması açısından oldukça yararlı bir tecrübe olacaktır. Öte yandan farklı dil ve eğitim sistemlerine uyum sağlamak ve eş zamanlı olarak antrenmanlara devam etmek oldukça sistematik çalışma prensibi ve disiplin gerektiriyor. Özellikle ABD’den yüzme bursu almayı hedefleyen sporcuların bu dengeyi çok iyi sağlıyor olabilmeleri en önemli kriter diyebilirim. ABD’den yüzme bursu almayı hedefleyen sporculara tavsiyem her şeyden önce detaylı araştırma yapmaları. Hedeflenen okulun sadece yüzme olarak değil, aynı zamanda akademik olarak da size uygunluğunu iyi analiz etmek çok önemli. Sporcuların, ebeveynleri ile birlikte bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra gelecekleri hakkında verecekleri kararların çok daha başarılı olacağına inanıyorum.”
Ceyhan Güler
“Merhaba ben Ceyhan Güler. 36 Yaşındayım. Eşimle beraber İngiltere’nin Londra şehrinde yaşıyorum. Son altı yıldır Apple firmasında Teknik Servis ve müşteri ilişkileri bölümünde çalışıyorum. 2002-2008 yılları arasında bir sene lise ve dört sene üniversite eğitimi için Amerika Birleşik Devletlerinde bulundum. Benim için adaptasyon zor olmadı. Alabama eyaletinde bir sene lise son okudum. Bu dönemde Montgomery YMCA Barracudas Yüzme kulübünde bir sene yüzdüm. Ardından gelen burs teklifini değerlendirerek New York eyaletinde Saint Bonaventure Üniversitesinde 2003-2007 yılları arasında işletme öğrenimi gördüm ve 2007 yılının Mayıs ayında mezun oldum. Ailemden uzakta olmak başlarda zor gelse de sonrasında takım arkadaşlarım ve antrenörlerim benim ailem gibi oldular. Amerika Birleşik Devletlerinde üniversite okumak bana üniversite diplomasının yanı sıra ikinci bir anadil ve Amerikan kültürünü tanımamı sağladı. Amerika’da okumak isteyen Türk yüzücüler okuyacakları okulları ve yüzme programlarını iyi araştırmalılar. Amerikan üniversitelerinde eğitim alacakların öncelikle eğitimlerine odaklanmaları gerektiğini belirtmek isterim. Eğitimde başarısızlık yüzme burslarını kaybetmelerine neden olacaktır. Hem iyi bir eğitim almak hem de yüzme hedeflerini gerçekleştirebilecekleri okulları tercih etmelerini tavsiye ederim.”