Havuzlar için Covid-19 kuralları
Önce olimpikler havuza girdi. Ardından milliler için geri sayım başladı. Peki havuzlar Covid-19'a karşı ne kadar hazırlıklı.
Havuzlar için Covid-19 kuralları.
Önce olimpikler havuza girdi. Ardından milliler için geri sayım başladı. Peki havuzlar Covid-19’a karşı ne kadar hazırlıklı.
Milli sporcular için havuzlar açılmaya başlandı. Bazı kulüpler bu sporcularla antrenman yapmaya başladılar bile. Havuzların genel kullanıma açılmasına ve kulüp sporcuları için izin çıkmasına da az bir süre kaldı. Peki kulüpler hazır mı? Yüzme antrenmanlarının yeniden başladığı birçok ülkede detaylı tavsiyeler yayınlandı. Bizde henüz detaylı bir yayın olmadı. Dokuzuncu kulvar olarak çok detaylı olmasa da, önemli bazı tavsiyeleri sizler için kaleme aldık.
YÜZME SPORU İÇİN COVID-19 KURALLARI
– Sporcuların ulaşımlarını veliler kendi özel araçları ile sağlamalılardır, kendi aracı olan sporcular ise kendileri gelmelidir. Toplu taşıma ve taksi kullanımına izin verilmemelidir.
– Tesise giriş yapan sporcular arabalarını tesis otoparkına park edip giriş yapmalıdır. Veliler ise, sporcuları güvenliğin önünde bırakmalı ve tekrar aynı noktadan geri almalıdır.
– Tesise girişte, gelenlerin ateş ölçümü yapılmalıdır. Topluca antrenmana gelme ve eve dönüş izni verilmemelidir (kardeşler hariç). Havuz binasına girişte sporcuların ve antrenörlerin kullanmaları için dezenfektan koyulmalı, giriş yapanlar tarafından kullanılması mecburi olmalıdır. Sporcular maskesiz gelmişlerse, girişe koyulan maskeleri takmalı ve güvertede havuz öncesi ısınma ve esnetme sırasında da maske kullanmalıdırlar. Havuzdan çıktıktan sonra yine maskelerini takmalıdırlar.
– Sporcular ve antrenörler birbirleri ile fiziksel temastan kaçınmalıdırlar.
– Aynı anda tesiste olacak sporcu sayısını azaltmak için sporcular gruplara ayrılarak davet edilmelidir. Sonra ki aşamalarda sporcu sayısını artırmak için öncelikle grup sayısı artırılmalı, sonra kulvarda yüzen sporcu sayısı artırılmalıdır.
– 25 metrelik 8 kulvarlı bir havuzda, sosyal mesafe kurallarına uyarak 8 sporcu güvenli bir şekilde yüzdürülebilir (500 metrekarede 8 sporcu). Bu, dinlenme sırasında her sporcu arasında yaklaşık 2,5 metrelik bir mesafe olmasını sağlar. Yine sosyal mesafe kurallarından taviz vermeden her kulvarda 2 sporcu yüzdürülebilir. Bir sporcu çıkış, bir sporcu dönüş tarafından başlayarak sosyal mesafeyi korurlar. Bu şekilde aynı anda 16 sporcu antrenman yapabilir (500 metrekarede 16 sporcu). Olimpik havuzlarda bu sayıyı daha da arttırmanın imkânı vardır.
– İlk gurupta gelen sporcular çalışmalarını bitirip tesisten ayrıldıktan sonra sporcuların kullandıkları alanların temizleme işlemleri yapılmalı, sonrasında diğer grup antrenmana gelmeli ve aynı protokoller uygulanmalıdır.
– Yüzücü malzemeleri bireysel malzeme olduğundan sporcular birbirlerinin malzemelerini kullanmazlar fakat bu noktaya da ayrıca dikkat edilmelidir. Sporcular ekipmanları için malzeme filesi kullanmalı, malzemelerin karışma veya birbirine değme olasılığı da ortadan kaldırmalıdırlar.
– Sporcular havuz güvertesine çantaları ile çıkmalı, giysilerini çanta içerisinde bırakmalıdırlar. Üstlerini değişme sırasında aralarında en az 5 metre mesafe olmalıdır.
– Sporcuların acil oluşabilecek durumlar dışında soyunma odalarını kullanmalarına izin verilmemelidir. Böyle bir durum söz konusu olursa aynı anda 2 sporcudan fazlası soyunma odasında bulunmamalıdır. Kullanım sonrasında ise dezenfekte işlemi yapılmalıdır.
– Duşlar kullanıma kapanmalıdır.
– Kara antrenmanlarında küçük gruplar halinde çalışılmalıdır. Mümkünse açık alanlar tercih edilmelidir. Kondisyon odalarına/ salonlarına/ alanlarına birkaç tane sprey dezenfektan ve bez koyulmalıdır. Her sporcu çalıştığı her hareketten sonra sprey ile çalıştığı aleti temizlemelidir.
-Tesis genelinde kullanılan alanlarda normalde günde bir defa yapılması gereken dezenfekte işlemi günde en az iki defa yapılmalıdır. Klorun virüsü etkisiz hale getirmesinden dolayı havuz güvertesi de klorlu su ile ayrıca dezenfekte edilmelidir.
– Havuzların klor oranı içinde bulunduğumuz bu dönemde sabah ve akşam olmak üzere 2 defa kontrol edilmeli ve oran en az 1mg/L olarak tutulmalıdır.
– Tesiste ayrıca rutin olarak (tercihen hafta da bir) profesyonel ilaç firması tarafından dezenfekte işlemi yapılması tavsiye edilir.
– Sporcularla ve velilerle Korona virüs hastalığıyla ilgili temel bilgiler, sağlıkla ilgili taşıdığı hayati riskler, bulaşma yolları, korunmak için alınması gereken genel önlemler paylaşılmalıdır.
– Kulüpler takım sporcularının antrenmanlarını isteğe bağlı bırakmalı ve gelenlerden bir taahhütname almalıdır.