Yüzmede ve akademide gururun adı: Selen Özbilen
Arkadaşına verilen yüzme dersini üzerine alındı, hevesiyle o kadar dikkat çekti ki o antrenör ailesini bulup onu site havuzundan kaptı. 7 yaşındaki o çocuk Selen Özbilen, antrenör ise İbrahim Aksoy'du.
Yüzmede ve akademide gururun adı: Selen Özbilen
Arkadaşına verilen yüzme dersini üzerine alındı, hevesiyle o kadar dikkat çekti ki o antrenör ailesini bulup onu site havuzundan kaptı. 7 yaşındaki o çocuk Selen Özbilen, antrenör ise İbrahim Onur Aksoy’du.
Rekorlarda dalya diyen, Avrupa Gençler’de kadınlarda ülkemize ilk madalyayı kazandıran, St. Joseph’i bitirerek Amerika’nın en prestijli üniversitelerinden Northwestern’den kabul alıp eğitimine başlayan Selen’i gelin birlikte tanıyalım.
Selen’in yüzmeyle tanışması 7 yaşındayken oturduğu sitenin havuzuna arkadaşına yüzme dersine gelen antrenörünün onu keşfetmesi sayesinde olmuş.
”Suyun içinde yanlarında durmuş onları dikkatle dinliyor ne deniyorsa harfiyen yerine getirmeye çalışıyordum. Sanki ben yüzme öğreniyormuşum gibi.” diye anlatıyor o günleri Selen.
Selen’in yüzme kariyeri arkadaşına verilen dersi kendisine veriliyormuş gibi algılaması ve gösterdiği büyük hevesi ders veren antrenörün dikkatini çekmesiyle başladı. Bu küçük kızın dediği her şeyi bir köşede harfiyen yaptığını gören antrenör dayanamayıp ailesine ulaşıyor. Küçük kızın çok yetenekli olduğunu fark eden şimdiki antrenörü İbrahim Onur Aksoy onu çalıştığı Fenerbahçe Yüzme Kulübüne davet ediyor ve Selen’in hepimizi gururlandıran başarılarının temeli de o anda atılıyor.
Selen’in annesi Pelin Özbilen “Eğitim bizim ailemiz için çok önemlidir. Bunun yanında spor ya da bir sanat dalıyla da çocuklarımızı desteklemeye çalıştık. Selen de piyano dersi alıyordu ama ne kadar seviyordu, tartışılır. Açıkçası bu konuda ona çok seçme hakkı vermemiştik. Zorla bir şeyin yapılamayacağının kanıtı piyano dersleriydi sanırım. Sevdiğiniz şeyin asla bırakılamadığının en güzel kanıtı ise Selen için yüzme idi. Yine de sağ olsun piyanoda Royal Academy Grade 4 sertifikasını alana kadar devam etti” diye anlatıyor başlangıç dönemlerini.
Sporun bir çocuğun hayatını neler kattığını ise babası Mümtaz Özbilen şu cümleyle anlatıyor:
“İlerleyen zamanlarda eğitimin yanında destekleyici bir unsurun olması gerekliliğinin ne kadar doğru bir fikir olduğu, yüzme sporu Selen’in zamanın çoğunu almaya başlayınca belirginleşti. Yüzme o’nun zaman yönetimi ve iç disiplini geliştirme konusunda uzmanlaşmasını sağladı.”
Haftada 3 iken 5, beş iken 9′ a çıkan antrenman sayısı önce şehir içi yarışlar, yavaş yavaş şehir dışına seyahatler, bölgelerarası kazanılan madalyalar ve edinilen ilk millilik belgesiyle gidilen ilk yarış Graz Multination Yıldızlar. Selen’in yurt dışı başarıları bu yarışla başlıyor ve yetenekli yüzücümüz ilk yurtdışı madalyalarını burada 50-100 serbest ve 50 sırt yarışlarında boynuna takıyor.
Pek çok başarılı sporcu zorlayıcı eğitim sisteminin engeline takılıp liseye geçiş sınavı sürecinde sporu bırakmak zorunda kalıyor. Ama Selen yüzmeyi bırakmayı bir gün olsun aklından bile geçirmemiş. Onun bu kararlılığından etkilenen antrenörü İbrahim Aksoy bu süreçte antrenman saatlerini ders saatlerine göre ayarlayarak sporcusuna en büyük desteği sağlamış. Bunun için gerektiğinde ekstra zaman harcayan antrenörünün yanında onu en kısa sürede dersten havuza, havuzdan eve yetiştirmek de yüzme camiasının isimsiz kahramanları olan ailesine düşüyor.
Arada talihsizlikler yaşanmamış mı? Elbette bunu da yaşamış Selen. Dizinde oluşan sakatlık bir sporcunun zaman zaman düşebileceğini ama yola devam etmesi gerektiğini öğretmiş Selen’e.
Yüzmeden kopmaların yaşandığı liseye giriş sınavlarını performansını düşürmeden ama eğitimini de aksatmadan başarıyla sonuçlandıran Selen St. Joseph Lisesi’ne girmeye hak kazandı. Bu büyük başarıyı yüzmede getirdiği madalya ile taçlandırdı. Selen aynı yıl katıldığı EYOF yarışındaki 4*100 serbest bayrak kız takımımızla madalya kazandı. Ve kazandığı bu madalya ile yürümeye başlanan bir yolda düşülebileceğini, ama kalkıp daha hızlı yola devam edilebileceğini de göstermiş oldu.
”Bu bana daha sonra ki performans düşüşlerimde ve sakatlıklarımda motivasyon oldu. “diyor Selen.
2016 da yapılan Türkiye kısa kulvar kış şampiyonasında 50-100-200-400-800 serbestte sadece orta mesafe değil uzun mesafe yüzücüsü de olduğunu toplamda 16 rekor kırarak kanıtladı. 2017 de Bakü’de yapılan İslam Oyunlarında 200 serbestte 1.lik ,400 serbestte 2.lik madalyası alan Selen Multination Yıldızlar, Multination Gençler, Comen Cup, FFN Golden Tour, Fına Dünya Kupası, EYOF, Balkan Gençler, Dünya Gençler, Avrupa Gençler, Avrupa Kısa Kulvar, Dünya Kısa Kulvar, Avrupa Uzun Kulvar, Akdeniz Oyunları gibi pek çok yurtdışı müsabakaya katıldı ve ülkesini temsil etti.
Selen’in bir özelliği de elde ettiği başarı ile Türkiye’de bir ilk olması. Türk yüzme tarihinde genç kadınlarda bir ilk olma özelliğini taşıyan Avrupa gençler şampiyonasında 100 metre serbestte aldığı 3.lük madalyası Türk kadınının yüzmede dünyaya açıldığının da ilk kanıtı oldu.
Şimdiye kadar 100’e yakın rekoru bulunan Selen Özbilen’in kısa kulvarda 15-16 yaş 50 serbest, 100 serbest ve uzun kulvarda 17-18 yaş 50 serbest, 100 serbest rekorları hala kırılamadı. Eğitimine Amerika’nın Chicago şehrinde Northwestern üniversitesinde devam eden Selen Özbilen, oradaki yüzme koçu ve buradaki antrenörü ile işbirliği içinde yüzme antrenmanlarına düzenli olarak devam ediyor.
İlk senesinde NCAA yarışlarına katılan Selen Özbilen ferdi olarak 50-100-200 yard yüzdü. İlk senesinde NCAA’e katılma baarısı gösteren Selen ayrıca okul bayrak takımında yer alarak Honorable All American oldu.