“Mutluluk da mutsuzluk da saliselere bağlı”
Yüzme sporunu böyle güzel tanımlayan havuzların centilmen rekortmeni Batuhan Hakan. İşte hem yüzmede hem de eğitiminde gelecek nesillere örnek olan Batuhan'ın hikayesi.
“Mutluluk da mutsuzluk da saliselere bağlı”
Yüzme sporunu böyle güzel tanımlayan havuzların centilmen rekortmeni Batuhan Hakan. İşte hem yüzmede hem de eğitiminde gelecek nesillere örnek olan Batuhan’ın hikayesi.
Ailesi “Bir çocuk için başlangıç sporu yüzme veya jimnastik olmalı” görüşünden hareketle kararını yüzmeden yana kullanınca Batuhan’ın başarılarla dolu hikayesi de başlıyor. Yüzmeye 5 yaşında Fenerbahçe Kulübü’nde kursiyer olarak başladı. Devam ettiği yuvadan haftanın üç günü antrenmanlara gelip gitmeye başladı. O kadar hevesli ve yetenekliydi ki geniz eti probleminden dolayı sık sık ara vermesi hocasının dikkatini çekti ve ailesini “Ben Batuhan’ın her gelmediği günü kayıp olarak görüyorum. Lütfen bu sporu ciddiye alın. Bu spor için her bakımdan çok uygun” diye uyardı ve Batuhan için yüzme hayatı bu şekilde ciddi olarak başlamış oldu.
Batuhan ilkokul birinci sınıfta devam ettiği Sezin okullarında okul takımına giren ilk çocuk oldu ve tüm okul yarışlarında okulunu başarıyla temsil etti. Daha sonra okul antrenörü Erhan ve Mesut hoca Fenerbahçe’de de çalışmaya başlayınca haftada 3 gün ile Fenerbahçe’de antrenmanlara devam etti. Batuhan o gün bu gündür Fenerbahçe takımının lisanslı sporcusu olarak yüzüyor.
Batuhan Hakan Fenerbahçe ve milli takım sporcusu olarak katıldığı her müsabakada her branşı yüzebilen orta ve uzun mesafe yüzücüsü olarak hep kendini gösterdi.
İlk zamanlar 200 m karışık, 400 m karışık ve 200 m kurbağa yüzen Batuhan daha sonra ise 200 m sırtta da kendisini gösterdi.
Yıldız ve genç olarak bir çok madalyası dereceleri ve rekorları olan Batuhan 2016 yılında Avrupa Gençler Şampiyonası’nda 6. olmuş ve 400 m karışıkta Türkiye rekoru kırmıştır. O rekor da halen egale edilemedi.
Batuhan’ın bir özelliği de ilk kez denediği mesafelerde rekor kırıyor olabilmesi. 2016 yılında ilk kez yüzdüğü 400 metre serbest yarışında ve 2018 yılında yine ilk kez yüzdüğü 800 metre serbest yarışında Türkiye rekoru kırdı.
AMERİKA’NIN EN PRESTİJLİ ÜNİVERSİTELERİNDEN PURDUE’DEN KABUL ALDI
Batuhan spor ve eğitimin bir arada çok da güzel ilerleyebileceğinin en güzel örneklerinden biri. İlkokuldan itibaren hiç zorlanmadan eve çok ödev getirmeden eğitimini en üst seviyede devam ettirdi. Yaşıtları SBS dönemi dershaneden dershaneye koşarken o dershaneye sadece deneme sınavı için gitti. Ve tercih ettiği okula en üst sıradan girdi. Özel Saint Joseph Lisesi’nin kulübe yakınlığı, öğretmenlerinin onu çok sevip desteklemesi ile uzun kamp dönemleri ve yarışlarından dolayı aksayan derslerini telafi etti ve yüksek bir ortalama ile mezun oldu.
Türkiye’deki eğitim hayatı boyunca sabah 5’de havuzda olup 8’de okul servisine yetişip okula giden Batuhan akşam 16.00’da tekrar antrenmana gelip 21.30’da evine döndüğünü söylüyor. Neredeyse ders çalışmaya hiç vakti olmadığı için tüm derslerini okulda derste öğrenmiş. Bunun da yüzmenin ona kattığı en önemli şeylerden biri olduğunu söylüyor.
Son sene aldığı ani bir kararla yurt dışında okumak isteyen Batuhan hedefini çok yüksek tutu. Bilgisayar mühendisi olmak istiyordu. Hedefi ODTÜ ve İTÜ idi. Araştırdığı zaman bu okullara girebilmesi için haftanın 7 günü 24 saat ders çalışmalıydı. O da Amerika’ya yöneldi. Erkek yüzme takımı olan istediği bölümün olduğu en iyi üniversitelerin listesini hazırlayıp tek tek antrenörlerine mailler attı. Ve gelen cevapları değerlendirip tercihini Purdue Üniversitesi’nden yana kullandı. Tabi bu süreçte yüksek bir SAT puanı ve yüksek dereceli olan lise ortalamasının yanında yüzmedeki başarısı da bu önemli okula alınmasında önemli rol oynadı. Şu an Purdue’de yüzde 80 burslu olarak yazılım mühendisliği 3. sınıfta okuyor. Üniversite takımında da yüzmeye devam ediyor.
Okulunun ilk yılında 500 m serbest okul rekorunu kırarak adını rekor tahtasına da yazdıran Batuhan eğitimiyle yüzmesini başarıyla bir arada götüren nadir gençlerden.
BATUHAN’I TANIYALIM
Batuhan Hakan, annesi Övül, babası Fazıl ve ablası Ilgın ile birlikte kabul aldığı Purdue Üniversitesinin önünde.
Batuhan hırsları olan ama bu hırslarını sadece kendisine karşı kullanan, hiçbir arkadaşını kırmayan, gerçek anlamda centilmen bir genç. Ne annesi ne de babası onu kimseyle kıyaslamamış, zorlamamış ve sadece onun dereceleriyle ilgilenmişler. Sadece kendisiyle yarışmış, büyüklerine saygı küçüklerine her zaman sevgi ve koruyuculuk göstermiş bir genç.
Onun başarılarının ardında ailesinin yanında antrenörleri de olmuş. Özellikle delikanlılık döneminde gerçekten ona örnek olan Fatih Yıldırım Batuhan’a çok şey katmış. Antrenörü onun hem ağabeyi hem yol göstericisi olmuş.
Yazıyı Batuhan’ın Saint Joseph okul dergisinde yayınlanan röportajındaki şu sözleriyle bitirelim:
“Yüzme hayatımda başarılar kadar hayal kırıklıkları da yaşadım. Saliselerle o günün en mutlu insanı da olabiliyorsun, yine aynı saliselerle o günün en mutsuz insanı da. Emeği geçen herkese, takımıma, bu spora başlamamı ve devam etmemi sağlayan tüm hocalarıma, Fatih ağabeyime, aileme, çoğu zaman antrenmanlarım nedeniyle yanlarında olamadığım arkadaşlarıma teşekkürler.