Genel

Karantina günlerinde beslenme

Diyetisyen Dilara Serarslan'dan uyarı: "Sebze ve meyveyi ön planda tutun. Az ve öz beslenin. Kilo almayın"

Karantina günlerinde beslenme

Diyetisyen Dilara Serarslan’dan uyarı: “Sebze ve meyveyi ön planda tutun. Az ve öz beslenin. Kilo almayın”

İşte kendisi de eski yüzücü olan Diyetisyen Dilara Serarslan’ın yüzücülerin dikkatle okuması gereken. karantina günlerinde beslenme üzerine  o yazısı:

Merhabalar. Yüzme camiasının içinde olan sporcular, antrenörler, yöneticiler, ebeveynler ve bu yazıyı okuyan herkes, umarım içinde bulunduğumuz zorlu süreci evinizde güvende ve sağlıklı bir şekilde geçiriyorsunuzdur. Bu süreçte, yüzücülerin her zamanki antrenman rutinlerinin dışına çıktığını kabul etsek de çoğunluğu düzenli bir şekilde kara antrenmanları yaparak aktif kalmaya çalışıyor. Biliyoruz ki, yüzücülerin hem vücut kompozisyonlarını korumakta hem de bağışıklık sistemlerini desteklemekte antrenmanları kadar beslenmenin önemi de büyük. Fakat günlük rutinlerin tamamen değiştiği şu dönemde beslenmenin nasıl düzenlenmesi gerektiği akıllarda koca bir soru işareti yaratıyor. Bu nedenle sorularınıza cevap olabileceğini düşündüğüm beslenme ile ilgili bilgileri sizin için derledim.

İşte karantina günlerinde hem bağışıklığınızı hem de performansınızı destekleyecek temel beslenme önerileri:

Dengeye Odaklanın
Bağışıklığınıza destek olmak için dengeli bir beslenme planına, yeterli uyku ve stres yönetimine odaklanın.

Besleyici Gıdaları Tercih Edin
Tüketilen gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidan içeriklerinin zengin olmasına dikkat edin.

Sebze ve Meyve Tüketimini Ön Planda Tutun
Karantina günlerinde dayanıklı ve kuru gıdaları tüketmeyi tercih etsek de yeterli sebze ve meyve tüketimini her gün ve her öğün sağlamaya çalışın. İçinde bulunduğumuz mevsim düşünüldüğünde uzun süre dayanabilecek bazı sebzelere karnabahar, lahana, kabak, brokoli, biber, turp, havuç, patates; meyvelere ise elma, portakal, greyfurt, mandalina, olgun olmayan muz örnek verilebilir.

Kaliteli Hayvansal Protein Tüketimine Özen Gösterin
Zengin protein kaynakları olan kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta ve peynir çeşitleri uygun koşullarda saklandığında bu dönemde sıklıkla tercih edilebilir.

“İyi” Bağışıklık için “İyi” Bakteriler
Yoğurt, kefir ve turşu gibi fermente ürünlerde bulunan iyi bakteriler yani prebiyotikler bağışıklık sistemini destekleyici etkide bulunurlar ve bu dönemde sağlığa destek için önemli rol oynarlar.

Haftada 2 Kere Balık
Sağlığın devamı için haftada en az iki defa tüketilmesi önerilen balığın tazesinin bulunamadığı durumlarda donmuş veya konserve ton balığı alternatifleri tercih edilebilir.

Yeterli Su Tüketimini Unutmayın!!!

Antrenman olsun olmasın, tüm vücut dengesinin sağlanması ve bağışıklığın desteklenmesi için dengeli bir şekilde, susamayı beklemeden SU İÇİN.

Az antrenman, az kalori
Antrenman sayılarının ve yoğunluklarının azalmasıyla enerji ihtiyacınız doğal olarak azaldı. Bu nedenle istenmeyen kilo artışları yaşamamak adına fazla kalori alımından kaçının. Kalori saymak yerine yoğun antrenman dönemindeki beslenme şeklinizi hatırlayıp o zamanki beslenme düzeninize kıyasla daha az miktarda beslenmek kolay ve uygulanabilir bir kontrol yöntemi olacaktır.

Paketli Gıdalara Dikkat!
Az hacimde fazla kalori sağlayan çikolata, bisküvi, kek gibi paketli gıdaların tüketimi yerine evde hazırlanabilecek sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin.

Takviyelere İhtiyacınız Olup Olmadığını Doğru Belirleyin
Yoğun antrenman döneminde, antrenman öncesi-sırası-sonrası tüketilen çeşitli protein-karbonhidrat-aminoasit içerikli gıda takviyelerine az aktif olunan bu dönemde ihtiyaç duyulmaz. Fakat yeterli vitamin ve mineral tüketimi sebze, meyve, tam tahıl ve yağlı tohumlar gibi yiyeceklerle sağlanamıyorsa vitamin ve mineralin takviye olarak alınması bu özel dönemde iyi bir alternatif olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu