Yüzücüler kapsam dışı mı
Bakan Kasapoğlu'nun olimpik sporculara tesislerin açılacağı müjdesinin yüzücüleri kapsamadığı ileri sürüldü. Klorun virüsü öldürdüğünün net açıklandığı dönemde bu ihtimal yüzme camiasını üzdü.
Yüzücüler kapsam dışı mı?
Bakan Kasapoğlu’nun olimpik sporculara tesislerin açılacağı müjdesinin yüzücüleri kapsamadığı ileri sürüldü. Klorun virüsü öldürdüğünün net açıklandığı dönemde bu ihtimal yüzme camiasını üzdü.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yapılan açıklama, Türkiye Yüzme Federasyonu tarafından da paylaşılarak olimpiyat kotası alan sporculara tesis müjdesi verildi.
Yüzme camiası da açıklamanın TYF sayfasında yayınlanmasıyla hem sevindi hem de ümitlendi. Ama bu müjde henüz yüzme sporunu daha doğrusu havuzları kapsamayacak gibi görünüyor.
Yaptığımız araştırmalarda, henüz havuzların da açılmasına yönelik bir çalışma olmadığı sonucunu ortaya çıkardı. Hatta biraz daha beklenilecek deniliyor. Öyle ki klorun korona virüsü öldürdüğü ve korlu havuzlarda virüs tehlikesinin olmayacağı tüm dünya tarafından kabul edilmiş bir olgu iken; yüzücülerin antrenmanı için olmazsa olmazı havuzların bu kapsam dışında bırakılmış olması iddiası yüzme camiasınca tepki ile karşılandı.
Linkteki haberde Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara havuzlarla ilgili şunları söylüyor:
Denizden ya da havuzdan korona virüs bulaşır mı? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara yanıtladı
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, haziran ayında tedbirlerde bir miktar azalma olacağını belirterek, “Deniz ve havuz suyuyla bulaşmaz, onu çok net olarak söyleyelim. Bugün hiç öyle bir bilgimiz yok, bulaşmasını da çok fazla beklemiyoruz” diye konuştu.
Boks gibi yakın temas sporlarının bile, milli takım seviyesinde sporcularına çalışma tesis imkanı sağlanmaya başlanırken, yüzme sporunun şu an için kapsam dışında tutulması camia tarafından anlaşılır bulunmadı.
Hele ki klor gibi havuz kimyasallarının üst düzeyde kullanıldığı ve virüsü etkisizleştirdiği üzerine yurt dışı kaynaklı araştırmalar ve açıklamalar yapılmışken. Tabii ki geliş gidiş, soyunma odası gibi faktörler risk içerse de, kulüplerin ve ailelerin bu konuda aşırı hassas olduğu yıllardır bilinen bir gerçek. Bu kadar minimal riskler diğer sporlar için de geçerli.
Yüzme camiası gerek elit sporcular, gerekse olimpiyat hazırlık kadrosu açısından acilen kontrollü şekilde antrenmanlara başlamayı bekliyor. Özellikle yüzme sporu için havuzdan uzak kalınan her gün telafisi güç geriye gitmeler getiriyor.
DOKUZUNCUKULVAR’IN YORUMU: Yüzme sporunun sporcuların birbirlerine teması olmadan yapılan nadir sporlardan olmasına rağmen ikinci plana itilmesi akıllara diğer sporların ülkemizde sesinin daha yüksek çıktığı ihtimalini getiriyor. Diğer sporların sesi duyuluyor da yüzme sporunun sesi mi az duyuluyor. Lobimiz mi az? Eğer yüzme sporu ilk aşamada bekletilecek ise belki de iş başa düşer ve sporcular, veliler, kulüpler, antrenörler olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yazılı olarak düşüncelerimizi bildirmeliyiz.
KLORUN VİRÜSÜ YOK ETTİĞİNE DAİR LİTERATÜRDEN BİR ALINTI