Genel

“Yüzme yaşını büyütemiyoruz”

Sporcusu Kuzey Tunçelli ile iki olimpiyat A Barajı geçen, EYOF, Avrupa Gençler ve Dünya Gençler Şampiyonalarında rekorlarla çifte altın madalya kazanan duayen antrenörlerimizden Aykut Çelik iki noktaya dikkat çekti. "ABD'deki eğitimi koordine edemiyoruz, yüzme yaşını büyütemiyoruz"

“Yüzme yaşını büyütemiyoruz”

Sporcusu Kuzey Tunçelli ile iki olimpiyat A Barajı geçen, EYOF, Avrupa Gençler ve Dünya Gençler Şampiyonalarında rekorlarla çifte altın madalya kazanan duayen antrenörlerimizden Aykut Çelik iki noktaya dikkat çekti. “ABD’deki eğitimi koordine edemiyoruz, yüzme yaşını büyütemiyoruz”

-Türk yüzmesini dünyada nerede görüyorsunuz?

İki şekilde ele alıyorum. Yıldız Genç ve büyükler. Yıldız ve gençte Türkiye idünyada ilk sekiz içinde yer alırken açık yaşta aynı şeyi söyleyemem.

-Neden genç yaştaki başarıları açık yaşa taşıyamıyoruz?

Genç yaştaki başarıları açık yaşa taşıyamıyoruz. Türk yüzmesindeki asıl çözülmesi gereken en önemli problem burada. Çünkü yüzme yaşımızı büyütemiyoruz. Bununla ilgili sporcular yaşamla ilgili sorunlarla karşı karşıya geliyor. Biliyorsunuz sporcuların ya eğitim anlamında önlerinin çok açık olması gerekiyor ya da profesyonel olması gerekiyor. Bizde sporcuların profesyonel olma alanı genelde tıkalı olduğu için eğitim alanını tercih ediyorlar. Eğitim alanını tercih ettiklerinde de ABD’ye büyük ölçüde kaymalar oluyor. Burada burslu okunduğu için sporcu okulunu 4 yıl içinde bitirme kaygısına düşüyor. Bu çıkmazın içinden kurtulduğumuz anda bence yıldızlar ve gençler alanında yaşadığımız başarıyı açık yaşa da taşıyabiliriz.

-Özellikle uzun kulvar yarışlarında açık yaşta (Sonradan Türk vatandaşı olanlar hariç-Victoria gibi-) başarı grafiğinin düşmesini nelere bağlıyorsunuz?

Eğer biz ABD’deki eğitimi koordine edemezsek bu çıkmazın içinde dönüp duracağız.

– Türk yüzmesinin geleceği için gençlere yapılan yatırım yeterli mi?

Gençler için toplu kamplar yapmalıyız. Bölgesel antrenörleri biyomekanik uzmanlarını. psikologlar ve masörleri yaygınlaştırmalıyız. Bu anlamda çalışmalarımızı geliştirebilirsek üst düzeydeki gençlere imkanlarımız gerçekleşmiş olur. Bence şu andaki imkanlar bile çok küçümsenecek imkanlar değil.

-Türkiye’de antrenörlerin geneli küçük yaşta yüzücülere çok ağır ve mesafeli antrenman yaptırıyor. Türkiye’deki antrenman sistemi doğru mu?

Türkiye’deki antrenman sistemi dünyadan farklı değil aslında. Dünyada uygulanan antrenman sistemlerini Türk antrenörlerde başarı ile uyguluyor. Ama maalesef 20 yaş üzerini görememe sebebimiz antrenman sistemi değil, gelecek kaygısı. Türkiye’de yüzme sporu sporculara ekonomik anlamda bir şey de kazandırmadığı için yani yüzücüler profesyonelleştirilmediği için yüzücüler geleceklerini düşünmek zorunda kalıp kopuyorlar.

-Türkiye’de yüzme neden profesyonelleşmiyor?

Bunun için ISL tarzı yarışlar gerekiyor. İzlenme oranını artırmak gerekiyor. Bunun içinde yönetimin çocukları profesyonelleştirmesi gerekiyor. (Yüzücülerin bu spordan para kazanması gerekiyor) Hollanda ve ABD modeli gibi yüzücü çocuklarımıza akademik kanalların en iyi şekilde kullandırılması gerekir. Türkiye Yüzme Federasyonu’nun yurt dışındaki değerli yüzücülerimizle birebir ilgilenmesi, onların yüzme hayatlarını koordine etmesi gerekiyor. Ya profesyonelleşeceğiz, yada akademik kariyerlerini koordine edeceğiz. Başka şansımız yok.

-Dünyada 30 yaşına yakın hala başarılı olan pek çok yüzücü bulunurken, gelecek vadeden ve başarılı Türk yüzücüleri neden 20’li yaşlarını göremiyor. Bu bir sistem sorunu mu?

Yüzme yaşını büyütemiyoruz. Türk yüzmesi şapkasını çıkarıp önüne almalı ve bu sorunu temel sorun olarak görmeli. Bunun için tekrar üzerine basıyorum. ABD’deki eğitimi koordine etmeliyiz. ABD’deki akademik eğitimi ciddiye alıp onu koordine edeceğiz.

-Gençleri yüzmeden koparmamak için neler yapılmalı?
Aslında başarılı olup kendisine yol çizmiş gençlerin yüzmeden kopanlar çok az aslında. Biraz erken yüzmeyi bırakmamazın en büyük sebebi gelecek kaygısında yatıyor.

-İki olimpiyat A barajı geçirtmiş bir antrenör olarak baraja yakın olan yüzücüler için neler tavsiye edebilirsiniz?
Daha iyi koordine olmalı, daha iyi odaklanmalı, daha iyi çalışmalı. Ben yüzücülerimizin A barajı geçecek yetenekte olduklarını düşünüyorum. Ama dediğim gibi çok çalışmalıyız.

-Milli takımın yüzde 90’ı ABD’de eğitim görüyor. Bu gençleri Türk yüzmesinden koparmamak için neler yapılabilir?
Biz Amerika’da eğitim alan yüzücülerimizin kesinlikle masaya yatırıp koordine etmeliyiz. Bu anlamda da Amerika’da eğitim görmüş, Amerika’da yüzmüş burada başarılı antrenör ve yönetici duruma değerli, yetenekli kişiler var. Bunlardan faydalanmalı. İnanın ufacık bir koordineyle Türk yüzmesinin yaşı 4-5 yıl içerisinde 30’lara gelibilir.
Özellikle çok karamsar olmamak gerekiyor. U23’deki dereceleri görünce biz buradan 5-6 madalya alabilirdik. Bunların temel sebebi 2017-2018 yılları arasında teknik direktörlük yaptığım dönemde de çok uğraştığım kulüplerarası yaz yarışlarının yapılmaması konusudur. U23 potansiyel anlamda 5-6 madalya alacak yüzücülerle doluydu. Ama yaz şampiyonasından çıkmış olmaları onların tüm performanslarını olumsuz etkiledi. Ben 2028’de 2032’de Türk yüzmesinin çok daha başarılı olacağına inanıyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu