Yurt dışında okuyanlar daha mı az yerli ve milli?
Bir sporcu yurt dışına gittiği için Türkiye’de çalışan bir sporcudan daha az milli ya da yerli olmaz. Bunu dile getirmek oldukça yanlış olur!
Yurt dışında okuyanlar daha mı az yerli ve milli?
Bir sporcu yurt dışına gittiği için Türkiye’de çalışan bir sporcudan daha az milli ya da yerli olmaz. Bunu dile getirmek oldukça yanlış olur!
Yurt dışında hayatlarını devam ettiren sporcularımız orada hem ülkemizin reklamını yapıyorlar, hem de ülkemizin bayrağını temsil ediyorlar. Büyük özlemleri göze alarak ve ailelerini arkalarında bırakarak hayatlarına yön veriyorlar. Son duruma bakıldığında Türkiye yüzmesinin gelecek en az 5 senesinde yer alacak isimler yani Türk milli takımının da azımsanmayacak bir bölümü yoğunluk ABD olmak üzere yurt dışına gitti ve gidiyor.
Bizlerin denk geldiği birkaç program, söyleşi ve açıklamada sporcularımızın artık ülkemizde kalacakları, burada çalışacakları gibi görüşlere yer verildi. Hatta yerlilik, millilik bile cümlelerin arasına karıştırıldı. Açıklamalar velilerden tepki aldı. Peki bu ne kadar doğru?
Kitaplardan okuduğumuz, tarihten gördüğümüz kadarıyla insanın kendisine yalan söylemesi, hele de bu yalana inanarak kendisini ve etrafını kandırmasının sonuçları genelde hep ağır olmuştur. Aynı, yanlış teşhis sonucu uygulanan tedavi gibi. Yurt dışına giden/ gitmeyi planlayan sporcular için de eğri oturup doğruları konuşmamız lazım.
Son yıllarda özellikle Spor Bakanlığımızın girişimleri ile bütün branşlardan sporcuların yüksek eğitimlerine spor bursu ile devam edebilmeleri için çok önemli ve güzel çalışmalar yapıldı. Hatta yeni yıldan hemen önce ortaokul ve lise eğitimleri için de burs olanaklarının yaratıldığı haberlerini okuduk. Belirttiğimiz gibi bunlar önemli gelişmeler olmalarına rağmen yeterli mi? ‘’Artık yüzücülerimiz yurt dışında değil ülkemizde eğitim ve spor hayatlarına devam edecekler’’ dememize yetecek mi? Sporcular, veliler ne düşünüyorlar?
Bizim bildiğimiz A.B.D.’ye 40 yıldır sporcular burs ile gidiyorlar. Öngördüğümüz kadarıyla gitmeye de devam edecekler. Peki neden? Belki iyi üniversiteler, belki iyi tesisler, belki iyi takımlar, belki de daha iyi bir atmosfer…
Öncelikle söylememiz, değinmemiz gereken bir nokta var. Yerlilik ve millilik. Bir sporcu yurt dışına gittiği için Türkiye’de çalışan bir sporcudan daha az milli ya da yerli olmaz. Bunu dile getirmek oldukça yanlış olur! Yurt dışında hayatlarını devam ettiren sporcularımız orada hem ülkemizin reklamını yapıyorlar, hem de ülkemizin bayrağını temsil ediyorlar. Büyük özlemleri göze alarak ve ailelerini arkalarında bırakarak hayatlarına yön veriyorlar.
Tabi yurt dışına gidenlerin yüzme performanslarının düşeceği, iyi yüzemeyecekleri gibi düşünceler de camia içinde yer buluyor. Her gidenin başarılı olacağı nasıl yanlış bir düşünceyse, her gidenin başarısız olacağı da yanlış bir düşüncedir. Sporcunun yurt dışına gidişinin asıl sebebi, geleceğinin de nasıl şekilleneceğini belirler. Bazı sporcularımız farklı ülkede yaşamak ve iş hayatına girmek odaklıyken, bazıları sportif performanslarını ikinci plana atmadan yurt dışına gidiyorlar. Doğal olarak ta ikinci grup daha başarılı oluyor. Son yıllarda A.B.D.’ye gidip sportif başarıları da yükselen sporcuların olması ‘’yurt dışı kötüdür’’ düşüncesinin kırılmasında rol oynuyor. Bizim bu konuda düşüncemiz, sporcuların karakterlerine uygun üniversite, takım ve antrenör bulmalarıdır. Eğer bunu başarırlarsa sportif hayatlarının da ilerleyeceği görüşündeyiz. Sabri Özün, Sadri Özün, Murat Özüak, Nida Zühal Pak, Derya Büyükuncu, Şevket Yapar, Uğur Orel Oral, İlkay Dikmen, Çağrı Sapmaz, Gülşah Gönenç, Duygu Yapar, Süha Akman, Can Eter, Kaan Tayla, Onur Uras, Zülal Zeren, Metin Aydın gibi isimler (ve daha ismini sayamadığımız) kendi derecelerini ve başarılarını geliştirerek ülkemizi yurt dışında temsil eden sporcularımızdan bazıları. Unuttuklarımız lütfen darılmasın!
Yüzme camiasından yurt dışına giden sporcularımızın bir özelliği de akademik olarak başarılı okullara kabul görebilmeleri. A.B.D.’de hatta dünyada ilk 100’e giren okullara kabul alanlar olduğu gibi Ivy League okullarından da kabul alan sporcularımız hep oldu. İyi bir eğitim ile iyi bir spor hayatını devam ettirmek isteyen yüzücülerimizin yurt dışına gitmelerinin önünü almamız zor gözüküyor. Tercihlerini bu yönde kullanan sporcuların ve velilerinin ortak noktası bu. Yukarıda belirttiğimiz gibi, ülkemizde burs veren üniversitelerin sayıları Spor Bakanlığımız sayesinde arttı ama lojistik problemler aynen devam ediyor (bu konu ise başlı başına tartışılması gereken bir başlık). Yurt dışı tercihin başka sebebi olarak lojistik problemleri görebiliriz.
Yüzme ve eğitim için A.B.D.’yi tercih eden tek ülke tabii ki sadece biz değiliz. Avrupa, Asya, Güney Amerika hatta Afrika ülkelerinin milli takım yüzücülerinden azımsanmayacak kadarı Amerika Birleşik Devletleri’nde burslu olarak spor hayatlarını devam ettirdiler/ ettiriyorlar. Hatta bundan yıllar evvel A.B.D. yüzme camiasının bir kısmı yurt dışından gelen yüzücülerin Amerikan sistemi altında geliştiklerinden, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonalarında kendilerine rakip olduklarından ve Amerika’nın başarısının düştüğünden bahsederek bir limit konulmasını bile tartışmaya açmışlardı.
Yüzme sporunun en başarılı ülkesi A.B.D. olduğu sürece ve kurdukları spor sistemi çökmediği sürece bu ülkeye sporcu kayması biz istesek te istemesek te yaşanacak. Bunu inkâr etmenin veya önünde durmaya çalışmanın ne yazık ki bir faydası yok. Hele de ‘’artık sporcularımız yurt dışına gitmeyecekler’’ gibi söylemlerin gerçekle alakası yok. Türkiye yüzmesinin kurumsal kimliği olan federasyonumuzun da ilk aşamada bunu kabul etmesi gerekir. Teşhisi doğru koyalım ki, çözüm doğru olsun!
Peki kimler gitti yurt dışına? Veya kimler gideceklerini açıklayarak üniversiteler ile anlaştılar?
Gidenler: Umitcan Güreş ( Harvard Ivy Leauge), Ergecan Gezmiş (N.C. State), Deniz Özkan (Denver), Sezin Eligül (Boston), İmge Roza Erdemli (Northwestern), Cem Tener (Kenyon), Kıvanç Gür (Louisville-Atlama), Batuhan Hakan (Purdue), İskender Baslakov (Fresno Pacific), Öykü Evliya (Lindenwood- Artistik Yüzme), Aleyna Özkan (Duke), Baturalp Ünlü (Georgia Tech), Selen Özbilen (Northwestern), Bora Çalış (Tufts), Cesur Atay Yılmaz (New York NYU), Kaan Orhan (Florida Bolles) Yiğit Sağlam (USA)
2021’de gidecekler: Demirkan Demir (Columbia Ivy Leauge), Gizem Güvenç (UCLA), Kaan Kılınç (Brown Ivy Leauge), Taylan Özgür Ercan (Cornell Ivy Leauge), Berke Saka (Georgia Tech),Defne Taçyıldız (Georgia Tech). Mert Kılavuz (Georgia Tech), Bora Kutlu (Oakland), Zehra Duru Bilgin (Okul tercihi aşamasında), Melisa Şahinkaya (Okul tercihi aşamasında)
2022’de gitmek için anlaşanlar: Utku Kurtdere (Florida State), Deniz Ertan (Georgia Tech), Beril Böcekler (UCLA),
2005 doğumlu sporcuların yurt dışı başvuruları önümüzdeki sene başlayacak. Bu listeye baktığımızda Türkiye yüzmesinin gelecek en az 5 senesinde de yer alacak isimleri görüyoruz. Türk milli takımının da büyük bir bölümünü. İster inkâr edelim, ister etmeyelim.