Genel

İki kulvar tek hedef

Dilbilimci, Çevirmen ve UC San Diego sertifikalı Üniversite Eğitim danışmanı Kateryna Can iki kulvarda tek hedefe yüzenler için yurt dışı eğitimin püf noktalarını kaleme aldı.

İki kulvar tek hedef.

Dilbilimci, Çevirmen ve UC San Diego sertifikalı Üniversite Eğitim danışmanı Kateryna Can iki kulvarda tek hedefe yüzenler için yurt dışı eğitimin püf noktalarını kaleme aldı.

Tüm insanlık olarak yaşantımızın zor ve kısıtlı olduğu bir dönemden geçmekteyiz. Covid-19 hayatımızın bütün alanlarını etkilemiş durumda ve yaşamakta olduğumuz birçok belirsizlik var. Spor branşlarının geleceği bu belirsizliklerin başında geliyor. Bütün antrenörler ve yüzücüler büyük bir sabırla her şeyin yoluna gireceği anı bekliyorlar. Umuyorum ki bu bekleyiş bir an önce sona erer ve siz sevgili yüzme ailesi olarak yuvanıza geri dönersiniz.

Ama her şeye rağmen hayat devam ediyor ve yapmamız gerekenleri “yeni normal” yaşantımıza taşımamız gerekmekte. Üniversite planlarınız ve geleceğinizde bu bakımdan önem taşıdığı için sizlere yol göstermesi açısından, Amerika da Üniversite eğitimi ve yüzme sporu ile ilgili bazı temel ve önemli bilgileri paylaşmak istedim.
Pandemi dönemi Amerikan üniversiteleri kabul aşamalarında beklenmedik bir karmaşa yarattı. Her şeyin ne zaman normale döneceği ile ilgili kimse net bir bilgi veremiyor. Bununla beraber zaman ilerledikçe Amerikan üniversiteleri kabul aşamalarında ve süreçlerinde orta ve geniş ölçekli bazı değişikler yapmaya başladı. NCAA (Ulusal Üniversite Sportif Kuruluşu) de pandeminin getirdiği şartlara, kuralların ve müsabakaların, iptali ve bekletilmesi gibi, aldığı kararlar ile uymak zorunda kaldı. Şu anda birçok Amerikan üniversitelerinde okumak isteyen öğrenci-yüzücü, soruları ve danışacakları konular için güvenli ve tatmin edici cevaplar aramakta.
Bahsettiğim öğrenci-yüzücüler için bu konulara ışık tutmak istiyorum. Uluslararası bir yüzücü olarak, NCAA özel şartlarını ve katı kurallarını çok iyi bilmeniz lazım. Bu kural ve şartları bilmek, başvuru yolunuzda, size büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Sporcu kuralları iyi biliyorsa, kazanmak için ilk adımını atmıştır.

Üniversite “recruiting” sürecine geldiğimizde, ilk adım, kendimizin iyi bir değerlendirmesini yapmaktır. Örnek olarak; Atletik kabiliyetin ve yüzme sporu için potansiyelin nedir? Antrenörün bu konuda ne düşünüyor? Madalya sahibi ve/veya rekortmen ve/veya Milli takım yüzücüsümüsün? Derecelerin ve yüzme antrenman geçmişin Amerika da yüzmek ve yarışabilmek için yeterli mi? Yüzme senin için bir tutku mu? Akademik başarın nedir? Ortalama mı bir öğrenci misin, yoksa akademik olarak yüksek bir pozisyonda mısın?
Kendimizi değerlendirmek için bu ve benzeri sorulara net ve doğru cevap verebilmeniz gerekmektedir. Eğer Amerika’da okumak ve yüzmek istiyorsanız, gerçek planlar ve hedefleriniz hakkında açık bir şekilde cevap vermek durumundasınız.

Bu soruların cevapları sizin atletik ve akademik profilinizi tanımlamanıza yardımcı olacak ve Akademik – Atletik – Dengeli olmak üzere üç farklı yönden ilerleyeceksiniz. Profil kategorinizi tanımladıktan sonra sırada hangi NCAA “division”da (1,2, ya da 3) yüzmenizin uygun olacağını araştırmak geliyor.
Amerikan üniversite kabul sürecinden bahsederken, bu sürecin yanyana iki yüzme kulvarı seklinde olduğunu hayal etmenizi istiyorum. İki kulvar ve sadece Bir hedef! Umarım ki, aşağıda çizdiğim örnek (sadece ana başlıklarıyla belirtilen, bu örnekteki her bir parça birçok alt bölüme ayrılıyor), sizi bekleyen karmaşık süreci anlamanıza yardımcı olur.

Çok başarılı bir yüzücü olsanız bile, “Akademik Kulvar’ı” göz ardı etmemelisiniz. Çünkü bu Amerikan “recruiting” sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. NCAA şartlarına göre, yüzebilmeniz için belli bir GPA ve SAT sınav puanlarına sahip olmanız zorunludur. Aynı şekilde NCAA için alınması gereken ders şartları da vardır (İngilizce, Matematik, Sosyal Bilimler, Seçmeli dersler). Bu ders şartları her NCAA “division” için farklılık göstermektedir.
Eğer akademik performansınızı göz ardı ederseniz, NCAA’de yüzme şansına sahip olamazsınız.

Tam olarak da işte bu sebepten dolayı ne kadar erken NCAA kural ve şartlarını öğrenir ve çalışırsanız, Amerikan üniversitelerine başarılı bir şekilde “recruited” olma şansınızı bir o kadar artırırsınız. Eğer başarılı bir yüzücü iseniz, akademik bölümün fazla dikkate alınmayacağı ile ilgili büyük bir yanlış anlayış bulunmaktadır. Gerçek ise bunun tam tersidir. Çoğu Amerikan üniversite antrenörleri, akademik ve atletik olarak başarıllı olan ve Amerika’daki zor eğitim ve spor yaşantısına adapte olabilecek öğrenci-sporcuları “recruit” etmeyi tercih ederler. Bu iki “kulvarın” başarılı olması, yüzücü olarak güçlü bir karakter sergilediğinizi ve hedefenize adanmışlığınızı gösterir.

Katı bir kural olarak, her Amerikan üniversitesi TOELF ya da IELTS notlarınızı talep eder. Uluslararası bir yüzücü olarak, Amerikan üniversitelerinden herhangi birine kabul edilebilmek için ilgili üniversitenin minimum TOELF/IELTS notunu almanız gerekmektedir. İngilizce dili yeterliliğinizi göz ardı edemezsiniz. Her zaman aklınızda bulundurmalısınız ki yüzme başarılarınız kadar akademik başarınız da önemlidir ve çok istisnai durumlar dışında birbirlerinden ayırılamaz.

Vurgulamak isterim ki; atletik başarıya akademik başarıyı eklemek aynı zamanda başarılı olduğunuz atletik branşta burs alma ihtimalinizi arttırmaktadır. Üniversitelerde atletik burs çok sınırlıdır. Her NCAA üyesi üniversitenin, yüzme ve atlama branşı için, kendilerine has (belli limit ve kurallar dahilinde + ilgili takımın ihtiyacına göre) burs oranları vardır. Ayrıca bu burs oranları NCAA tarafından kontrol edilmektedir. “Division 1 ve 2” de yarışan üniversitelerde burs takımların bir parçası iken, “Division 3” te yarışan üniversiteler burs vermemektedir.

Hemen hemen her başarılı Amerikalı öğrenci-yüzücü atletik burs kazanmak ister. Bu sebepten dolayı unutmayın ki burs için Amerikalı öğrenci-yüzücüler ile akademik ve atletik açıdan yarışma halindesiniz. Üniversite antrenörleri takımına seçeceği yüzücüler için kuvvetli sebepler ararlar. Atletik, akademik ve kişisel özellikleriniz açısından dengeli ve güçlü olmanız bu yarışta sizi önde tutacaktır.

Aynı zamanda bilmeliyiz ki çoğu Amerikan üniversitesi (özellikle akademik ve atletik olarak seviyesi yüksek ve seçici okullar) başvuruların süreci ve kabulünde, akademik, atletik ve kişisel özellikleri bir arada barındıran “HOLİSTİC REVİEW” olarak adlandırılan, bütünleştirici bir yöntem ile değerlendirme yapmaktadır. Kişisel özellikleriniz için sizlere bu bütünleştirici (“holistic review”) bakış açısından bahsetmek istiyorum. Kabul ofisi bu bakış açısına göre, akademik başarı, okul ve spor dışı aktiviteler, başvuru sahibinin özgün yeteneği (sizin durumunuzda bu yüzme sporu demek) ve karakter özelliklerini bir araya getirir ve değerlendirme-kararı bütünleştirici bir şekilde alınır. Sizler yetişkin bir birey olarak görülür ve ona göre değerlendirme yapılır. Yaşadığınız toplum ve çevre için yaptıklarınız ve yapacaklarınızın, seçici Amerikan üniversitelerinin değerlendirme ve kabulünde önemli bir rol oynadığını bilmelisiniz.

Bir öğrenci-yüzücü olarak, hedef okul listenizin belirlenmesi çok önemlidir. Çoğu aday okul seçme zamanı geldiğinde hangi üniversitenin kendisi için her açıdan uygun olduğu ile ilgili karar verme karışıklığı yaşar. Bu durumdan kaçınmak için doğru strateji uygulayarak ve yazımın başında bahsettiğim kendini değerlendirme çalışmasını gerçekleştirerek hedef okullarınızı belirlemelisiniz.

Hedef okullar listenizi oluştururken uygulamanız gereken GERÇEKÇİ yöntem üç aşama halinde ve birbirleri ile bağlantı kurulabilecek şekilde olmalıdır;
1) Hedef üniversiteler ve ilgili programları için Akademik durumunuz
2) Hedef üniversiteler ve ilgili programları için Atletik yeterliliğiniz
3) Hedef üniversiteler ve ilgili programları için Kişisel umutlarınız ve istekleriniz.
Kendinizi gerçekçiliğin ışığı altında değerlendirmelisiz. Çaba ve zaman gerektiren hedef okul listesini oluşturmak, yolun sonunda sizi hedefe vardıracak en önemli etkendir.

Sonuç olarak, Amerikan üniversite kabul (“recruiting”) süreci uzun dönemli stratejik planlama ve çaba gerektirir. Sürece erken başlamak sizin için daha az stresli olacaktır. Akademik ve atletik hedeflerinizi ve izleyeceğiniz yolu iyi belirlemeniz, uzun ve zor olan bu süreci daha uygulanabilir yapacaktır. Sonuç, bu çabalarınızın bir karşılığı olarak gelecektir. İçsel motivasyonunuz yüksek olmalıdır çünkü size destek olanlar dışında bu süreci kendiniz idare edeceksiniz (üniversite antrenörleri veya kabul ofisi çalışanları çogunlukla sizinle iletişime geçecekler).
“Hedeflerin hiçbir zaman kolay olmaması gerektiğini düşünüyorum. Hedefler sizi daha çok çalışmaya zorlamalı.” (Michael Phelps)
Kendinizi bu sürece adapte edin. Başarıya ulaşmak, iyi düşünülmüş ve hazırlanmış bir planı takip etmek ve uygulamak ile mümkündür. Akademik, atletik, ve kişisel çabanız doğru plan ile birleştiği zaman Amerikan üniversitelerine kabulünüz ve burs almanız konusunda şansınızın arttığını unutmayın. Bu büyük fırsatı kaçırmamak için çok AKTİF olmalı ve kuralları çok iyi bilmelisiniz.
Yapabileceğiniz ve çalıştığınız her şeyi tam olarak gerçekleştirin ve üniversite kabul sürecini yenin!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu