Genel

Hayatları ABD’de birleşti

İki rekortmen yüzücü Şevket Yapar ve Duygu Şenkal yüzme bursuyla gittikleri ABD'de yuva kurdular. Gülşah Gönenç ise Ohio State'ten olimpiyata uzandı.

Hayatları ABD’de birleşti.

İki rekortmen yüzücü Şevket Yapar ve Duygu Şenkal yüzme bursuyla gittikleri ABD’de yuva kurdular. Gülşah Gönenç ise Ohio State’ten olimpiyata uzandı.

ABD’ye kulaç atanlar yazı dizimizin beşinci bölümünde Şevket Yapar ve sevgili eşi Duygu Şenkal Yapar ile Ohio State üniversitesine gittikten bir yıl sonra Belçika’dan gelen üst düzey yüzücü ile çekişmesini olimpiyata taşıyan Gülşah Gönenç’in hikayeleri yer alıyor.

ŞEVKET YAPAR
Milli yüzücü ve Türkiye rekortmeni olan Şevket Yapar, Ankara Anıttepe Lisesinden mezun olduktan sonra 1996 yılında Broward College’dan burs alarak ‘’Computer Information Systems’’ eğitimine başladı.  Sonrasında Louisville Üniversitesine transfer olan Şevket, 2000 yılında mezun oldu.  Çalışma hayatına yazılım alanında başlayan Şevket şu anda Fort Lauderdale, Florida’da Ultimate Software’ de yazılım mühendisliği direktörü iş hayatına olarak devam ediyor.  Şevket 2003 yılında milli takımdan arkadaşı olan Duygu Şenkal ile evlendi ve 2007, 2011 yıllarında Kaan ve Destan isimlerinde iki çocukları oldu.  Okul sonrası çalışma vizesi, H1B almak ve sonrasında yeşil kart, vatandaşlığa kadar uzanan surecin zordan kolaya doğru gittiğini söyleyen Şevket, Amerika Birleşik Devletleri’ne geldiği ilk günden itibaren takım içeresinde olmanın ve spor ile gelen disiplinin en etkili faktörler olduğunu ekledi.

DUYGU ŞENKAL YAPAR
Milli yüzücü ve Türkiye rekortmeni olan Duygu (Şenkal) Yapar Ankara Yükseliş Koleji’nde Lise 2. sınıf sonrası ayrılıp ‘’Rotary’’ aracılığı ile 1996’da Delaware’de bulunan Delaware Valley Lisesi’ne Lise son sınıfı okumak için öğrenci değişimi programı ile geldi.  Delaware’de kırdığı rekorlar sonrasında, Eyalet Valisinden ‘’recognition letter’’ alan Duygu, 1997 yılında Broward College’a Şevket Yapar, Hakan Kiper ve Can Kulduk ile beraber katıldı.  Sonrasında Louisville Üniversitesine transfer olan Duygu, ‘’Computer Information Systems’’ bölümünden mezun olduktan sonra yazılım kariyerine başladı.  Fort Lauderdale Florida’ da Ultimate Software’de yazılım analistliği yapan Duygu 2003 yılında Şevket Yapar ile evlendi.  2007 ve 2011 yıllarında çocukları Kaan ve Destan ailelerine katıldı. Amerika’daki serüveninin zor kısımlarının okul sonrası çalışma vizesi H1B almak ve özlediği Türk yemekleri olduğunu söyledi.

GÜLŞAH GÖNENÇ

Gülşah Gönenç ise ABD’ye bursla gidi Ohio State Üniverstesi’nden onur derecesiyle mezun olduğu süreçte bir yüzücüyle çekişmesinin kendisini iki kez olimpiyata götürdüğünü bakın nasıl anlatıyor:

“2003 yılında Edirne Anadolu Lisesi’nden mezun oldum. Aynı yıl Ohio State Üniversitesi’nden yüzme bursu alarak Amerika Birleşik Devletleri’ne gittim. İşletme bölümünden onur derecesiyle mezun oldum. Ardından University of California, Santa Barbara’da Ekonomi, Türkiye’ye döndükten sonrada Galatasaray Üniversitesi’nde İletişim yüksek lisanslarımı tamamladım. Birçok uluslararası şirketin iletişim ve strateji bölümlerinde çalıştım. Aynı zamanda yoga eğitmenlik eğitimlerimi tamamlayarak dersler vermeye devam ettim. Son 1 yıldır da oğlum Pars’ı büyütüyorum.

Benim gittiğim üniversite Amerika’nın en kalabalık 2. Üniversitesiydi ve o zamanlar 55bin kişilik kampüs nüfusuna sahipti. Devasa spor tesisleri ve coşkulu bir taraftar kitlesi vardı. Küçük şehirden gelen biri olarak açıkçası ilk yılımda kendime yer edinmekte oldukça bocaladım. Takımın en iyi 200 kelebekçisiydim ama bir sonraki sene Belçika şampiyonunun takıma gelmesiyle benim için çok çekişmeli ve geliştirici bir dönem başladı. Böylece bu branşta 2000 ve 2004 Olimpiyat Oyunları’na katıldım.
İyi bir öğrenci olduğum için okul konusunda herhangi bir sorun yaşamadım. Zaten zorlandığımız zamanlarda hemen ücretsiz olarak özel öğretmenden yardım aldırıyorlardı.  En zorladığım konulardan biri kara antrenmanları oldu. Havuzdaki antrenmanlara çok hızlı adapte olmuştum ama kondisyon, ağırlık antrenmanlarında takımın en kötüsüydüm diyebilirim. Amerika’da çoğu yüzücü lise döneminde yarış sezonlarına göre birden fazla sporla meşgul oluyorlar. Bu da onların atletik açıdan üstün olarak üniversiteye başlamalarına neden oluyor. Bir diğer konuda tabii ki beslenmeydi. İlk yıl o meşhur çaylak kilolarını ben de aldım. Ama yurttan ayrılıp kendi evime çıkınca o konuda da yoluna girdi.”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu