Genel

Havuz problemi artık çözülsün!

Yetkililerden ricamız her genelgede hamam ve saunayla eşdeğer tutulan havuzların, performans sporcularının antrenman yaptığı profesyonel spor kulübü havuzları olmadığının algılanması. Son iki üç gündür bizlere ulaşan bilgilere göre bazı illerde hala yüzme havuzları konusunda problemler yaşanıyor.

Havuz problemi artık çözülsün!

Yetkililerden ricamız her genelgede hamam ve saunayla eşdeğer tutulan havuzların, performans sporcularının antrenman yaptığı profesyonel spor kulübü havuzları olmadığının algılanması. Son iki üç gündür bizlere ulaşan bilgilere göre bazı illerde hala yüzme havuzları konusunda problemler yaşanıyor.

Devlet, yüzme sporu da dâhil, müsabakaları olanlara ve antrenörlerine kısıtlamalardan muaf olma hakkı vedi. Devlet antrenmanlarınızı yapabilirsiniz dedi fakat sporcular antrenman yapacak tesis arıyor. Sorunun kaynağı ise genelgede “Havuzlar kapatılacak” kararı. Karar vermeden önce biraz araştırma, biraz bilgi edinme biraz da mantık yürütmek gerektiği yaşanan bu problemlerle bir kez daha gözler önüne serildi. Otellerdeki ve eğlence için kullanılan havuzların kapatılmasına karar verildiği açıkken maalesef karar lisanslı ve milli sporcuların antrenman yaptığı profesyonel spor kulübü havuzlarının da kapatılması şeklinde algılanıyor ve yüzücüler bu algıyla her seferinde perişan oluyor.

Sokağa çıkma kısıtlamasında muafiyet verilen yüzücüler dalgıç elbisesi giyip şnorkel ile denizde mi gölde mi yüzsünler? Yoksa karada yüzmeyi mi keşfettik bizim haberimiz yok? Yetkililerden ricamız her genelgede hamam ve saunayla eşdeğer tutulan havuzların performans sporcularının antrenman yaptığı spor kulübü havuzları olmadığını algılamaları.

Tesis problemi aşılmaya başlandıktan sonra dün de il müdürlüğüne bağlı havuzlar açık kalsın, diğerleri kapansın diye konuşuldu. Hatta bu yönde kararlar bile alınmaya başlandığı kulüpler tarafından dillendiriliyordu. WhatsApp gruplarında valiliklere hitaben yazıldığı gözüken bir yazı bile döndürülüyordu. Bu karar bazı bölgelerde doğru ve uygulanabilir olabilir. Peki, il müdürlüğünün havuzu olmayan iller? Veya farklı sebeplerle bu havuzlar kapalıysa ne olacak? Mesela İzmirli sporcular ne yapacak? Faaliyette olan il müdürlüğü havuzu Narlıdere’de açık havuz. Alsancak havuzu tadilatta. Devletin havuzu yok, herkes yarı olimpik özel havuzlarda antrenman yapıyor. Sporcular farklı bir ile gidip, il müdürlüğü havuzunda mı yüzecek? Veya Denizlili sporcular? Olmayan il müdürlüğü havuzu mu arayacaklar? Daha birçok örneğimiz mevcut.

Bir ildeki havuz sayısını sınırlamak kulağa belki doğru gelebilir ama o zaman muaf sporcu sayılarını da iyice sınırlamak gerekir. Öncelikle oturup hesap yapmak lazım; Aralık, Ocak, Şubat aylarında yapılacak müsabakalarda kaç sporcu yarışacak diye. Bir ilde farklı yaşlarda 150 sporcu varsa, bu 150 sporcunun 1 havuza yönlendirilmesi mi yoksa 2-3 farklı havuzda antrenman yapmaları mı daha sağlıklıdır? Risk nasıl azaltılır? 1 havuza günlük kaç sporcu sokulabilir? Bu konulara da kafa yormak gerekir. Hele bir de İstanbul’u düşünürsek en az 500-600 sporcuyu (daha fazla ama iyi niyetle sadece şampiyonalar sporcu sayısı yazdık) 3-4 tesise mi sıkıştıracağız?

Neyse ki bugün Ankara’dan gelen haberler olumlu. İçişleri bakanlığı yüzme havuzlarında kısıtlamalardan muaf sporcuların antrenman yapabilmelerinin önünü açan yazıyı hazırlamış, pazartesi günü valiliklere iletilecekmiş. Geç oluyor, güç oluyor ama en azından bir ışık gözüküyor.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu