Delege seçiminde usulsüzlük iddiası
Biri 12 diğeri 8 yıl önce sporu bırakmış ancak bu zamana kadar kriterleri sağlayamadığı için delege olamayan iki eski yüzücü listeye alındı. Yurt dışında yaşayan iki eski yüzücünün listeye alınmasına itiraz edildi. TYF itirazı gerekçesiz reddetti. Dilekçenin reddedilmesi yurt dışında olduğu için delegenin oy kullanmasını engellemek olarak algılandı.
Delege seçiminde usulsüzlük iddiası
Biri 12 diğeri 8 yıl önce sporu bırakmış ancak bu zamana kadar kriterleri sağlayamadığı için delege olamayan iki eski yüzücü listeye alındı. Yurt dışında yaşayan iki eski yüzücünün listeye alınmasına itiraz edildi. TYF itirazı gerekçesiz reddetti. Dilekçenin reddedilmesi yurt dışında olduğu için delegenin oy kullanmasını engellemek olarak algılandı.
İtirazın reddedilmesiyle kafalarda “TYF kendi kafasından, hiçbir belge ve millilik sayısına bakmadan yani hukuksuz olarak ve suç işleyerek mi son 2 genel kurulun delegelerini belirledi? sorusu oluştu. 2009 yılında sporu bırakan Onur Uras ve 2013 yılında sporu bırakan Kaan Tayla en fazla milli olan 5 sporcu arasındaysa neden 2017 ve 2018 yıllarında sayın Erkan Yalçın yönetimindeki TYF tarafından kenarda bırakıldı? Şimdi niye listede? Faal olmadıkları halde millikleri mi arttı? Mevcut yüzme federasyonu yetkilileri eski milli yüzücülerden çekiniyor mu? Anlaşılan TYF’nin buradaki tek amacı, yurt dışında ikamet eden sporcuyu listeye yazmak ve olası aleyhte oy kullanmasını engellemek.
TYF’in 2 Kasım 2021 tarihinde yapılacak olan kongre için açıkladığı delege listesinde sporu 2009 yılında bırakan Onur Uras ve sporu 2013 yılında bırakan Kaan Tayla’nın oldukları görüldü. Bilmeyenler için söyleyelim bu iki sporcu da Olimpiyat Oyunlarına katılmış rekortmen yüzücülerdir. Fakat listede yer almaları kafalarda soru işareti yaratmıştı. Biz de biraz işin içine dalarak inceleme gereği duyduk. Yapılan itirazlara ve verilen cevaplara ulaştık.
TYF genel kurullarına FAAL SPORU BIRAKMIŞ 5 sporcu delege olarak yazılır. Ana statüye göre bu 5 sporcuyu belirleme şu şekilde oluşur:
Madde 7 (2) (f): Genel kurulun yapılacağı tarihten en az bir yıl önce faal sporculuğu bırakmış olmak kaydıyla, en fazla milli olmuş beş sporcu.
Yine bu 5 sporcunun belirlenmesinde izlenecek yol:
Madde 7 (5) Faal sporculuğu bırakmış genel kurul üyesi olacak millî sporcuların belirlenmesinde sırasıyla;
a) Olimpiyat oyunlarında ilk üç dereceye girmiş milli sporcular,
b) Büyükler dünya şampiyonasında ilk üç dereceye girmiş millî sporcular,
c) Büyükler kategorisinde Avrupa şampiyonu olmuş millî sporcular,
esas alınır. Yukarıda belirtilen faaliyetlerde elde edilen dereceler dikkate alınarak öncelik sıralamasına göre (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen şartları taşıyan sporcular yoksa millî olma sayıları esas alınarak tespit edilir.
Yani anlaşılacağı üzere millilik sayısı esastır ve kura ya da yorum yoktur!
5 Sporcu delegenin belirlenmesine başkan adaylarından Uğur Orel Oral tarafından yapılmış. Bu itiraza ulaştık ve yayınlıyoruz:
TÜRKİYE YÜZME FEDERASYONU BAŞKANLIĞINA
KONU: 5.olağan Genel Kurul Delege Listesine İtiraz
Yüzme Federasyonu 5.olağan Genel Kurul duyurusu 01.10.2021 tarihinde Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü resmi web sayfasında ve Türkiye Yüzme Federasyonu resmi web sayfasında yayımlanmıştır.
Geçici delege listesi incelendiğinde, Faal olmayan Milli Sporcular listesinde 2018 yılında yapılan Mali genel kurul kesin delege listesine (şimdiki federasyon yönetiminin hazırladığı) göre 3 adet ismin değiştiği görülmüştür.
Milli sporcuları belirleme kriterleri Ana Statünün Madde 7 f) bendinde belirtilmiş olup, Genel kurulun yapılacağı tarihten en az bir yıl önce faal sporculuğu bırakmış olmak kaydıyla, en fazla milli olmuş beş sporcudur. Milli sporcular kura ile belirlenmezler!
Yeni listede isimleri yazılan ONUR URAS sporu 2009 yılında, KAAN TAYLA sporu 2013 yılında ve ÖMER ASLANOĞLU sporu 2015 yılında bırakmışlardır. Bu sporcuların isimleri 2018 yılı mali genel kurulu delege listesinde de, daha evvelki listelerde de yoktur. Özellikle Onur Uras ve Kaan Tayla isimli sporcuların millilik sayılarının 2018 yılında yayınlanan kesin delege listede isimleri bulunan BURCU DOLUNAY ve İLKAY DİKMEN’den daha az olduğu aşikârdır. Millilik sayıları az olan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşadıkları için genel kurula gelemeyeceği bilinen ONUR URAS ve KAAN TAYLA’nın Anastatünün ilgili maddesine aykırı yazılması tamamen seçimleri manipüle etmektir.
Ayrıca daha önce genel kurullarda delege olan ve 10 seneden fazla bir süre milli takımlarda yer alarak kadınlar kategorisinde belki de EN FAZLA milli olan BUSE GÜNAYDIN da sebepsiz yere listeden çıkartılmıştır.
Bu nedenle 2017 ve 2018 yılı kesin delege listeleri temel alınarak, bu listelerde yer alan İLKAY DİKMEN, MELİSA AKARSU, BURCU DOLUNAY, BUSE GÜNAYDIN’ın millilik sayılarının bu yıl listede yer alan ÖMER ASLANOĞLU ile de karşılaştırılıp, aralarından 3 sporcunun en fazla millik sayısına göre belirlenerek kesin delege listesine eklenmesi konusunu, Faal Olmayan Milli sporcuların millilik sayısına göre oluşturulacak yeni listenin onaylı bir örneğinin tarafıma verilmesi hususunda gereğini arz ederim.
Uğur Orel Oral
Genel kurul delegesi
Bu itiraza TYF tarafından başkan Erkan Yalçın tarafından verilen ret yanıtına da ulaştık bunu da sizlerle paylaşıyoruz:
TYF’NİN DELEGE SEÇİMİ İTİRAZINA YANITI İÇİN TİKLAYINIZ
Bu cevabı nasıl yorumlamak lazım bilemedik. Ama yüzme camiasının olup bitenlerden, oynanan oyunlardan haberleri olması gerektiğini, insanların kazanılmış haklarının etik değerleri olmayan bazı kişiler tarafından nasıl hukuksuz bir şekilde ellerinden alındığını buradan duyuralım istedik.
TYF’nin kaleme aldığı, sayın başkanın imzaladığı bu cevabın işi bilenler tarafından hazırlanmadığı fikri bizde oluştu. TYF cevabında 2012 yılından bu yana yapılan listelerde farklılıklar olduğunu yazmış. Tabii ki olacak. Sporu 2012 yılından sonra bırakan sporcular daha önce bırakan sporculardan daha fazla milli olmuşlarsa otomatik olarak listeye girerler (Yüzme camiası ile kafa mı buluyorsunuz?). Aynı şekilde 2016 yılından sonra sporu bırakanlarda daha fazla milli olmuşlarsa yine listeye girerler. Yani 2012 yılında listede yer alan 5 kişinin 2018 yılında yer almaması gayet normal. 2012 veya 2016 yılına kadar faal olan yüzücüler sporu bırakırlar, millilikleri de fazlaysa liste değişir. Zaten bu sebeple Behçet Kurtiç, Erdem Sezer, Tuğçe Mim Göksel, Süha Akman gibi sporcuların delegelikleri otomatik olarak düşmüştür. Derya Büyükuncu, Uğur Orel Oral, Burcu Dolunay, Buse Günaydın gibi isimler de listede yer almışlardır.
HİÇ İTİRAZ YAPILMADI CEVABI DA DOĞRU DEĞİL
TYF’nin cevabında ‘’… bugüne kadar da bu konuda hiçbir itiraza rastlanmamıştır’’ denilmektedir. Bu açıklamanın da doğru olmadığını hatta en son yapılan 2018 yılı mali genel kurulunda TYF’ye gönderilen milli sporcular itiraz dilekçesini bulduk. Yer kaplamaması için yayımlamıyoruz ama TYF’den bir yalanlama gelirse yayınlarız. Aynı şekilde 2017 yılında da geçici delege listesine itirazda bulunulmuş ve bu liste değiştirilmiştir. Anlaşılacağı üzere 2017 yılına kadar itiraz yapılmamış olabilir fakat hem 2017 hem de 2018 yılına itiraz var. TYF’yi bu konuda doğruları konuşmaya ve etik davranmaya davet ediyoruz!
Hep bir yan yol aranmış, bilenler engellemiş.
TYF’nin cevabını okuyunca sormak istediğimiz sorulara gelince, 2017 ve 2018 yılları milli sporcuları nasıl belirlendi? TYF kendi kafasından, hiçbir belge ve millilik sayısına bakmadan yani hukuksuz olarak ve suç işleyerek mi son 2 genel kurulun delegelerini belirledi? 2009 yılında sporu bırakan Onur Uras ve 2013 yılında sporu bırakan Kaan Tayla en fazla milli olan 5 sporcu arasındaysa neden 2017 ve 2018 yıllarında sayın Erkan Yalçın yönetimindeki TYF tarafından kenarda bırakıldı? Şimdi niye listede? Faal olmadıkları halde millikleri mi arttı?
Bir de 2016, 2017, 2018 yılında listede olup/olmayanlar neden varlar neden yoklar ona bakalım.
Derya Büyükuncu 2013 yılında sporu bıraktı. A.B.D.’de FAAL antrenörlük hayatına devam ettiği için 2017 öncesinde hiç delege olamadı. Aslında 2017 ve 2018 yıllarında da olmaması gerekirdi. Fakat öğrendiğimiz kendisine saygısızlık olarak görülebileceğini ve yanlış anlaşılmalara sebep olabileceğinden dolayı itiraz edilmedi. Sonuçta kendisi taraflı tarafsız herkes tarafından yüzme sporunda en başarılı isim olarak görülür. Kendisi 29 Mart 2017 tarihinde yeni kulübünde işe başladı: https://swimswam.com/mission-viejo-hires-6-time-turkish-olympian-buyukuncu-sprint-coach/ zaten bu durumda delege olması ana statüye aykırı (FAAL antrenör olmasından). Anlaşılan TYF’nin buradaki tek amacı, yurt dışında ikamet eden sporcuyu listeye yazmak ve oy kullanmasını engellemekti.
Uğur Orel Oral sporu 2013-14 sezonunda bıraktı, sonrasında FAAL antrenör olarak Fenerbahçe’de 2015-16 sezonuna kadar görev yaptı. 2016 yılında milli takımla Malta’da son kez görev yaptı. Yani zaten 2017 yılından evvel hiçbir listede yer alamazdı, ana statüye aykırıydı. FAAL Sporculuk ve FAAL Antrenörlük hayatı sonrasında her genel kurul listesinde yer aldı.
Burcu Dolunay 2014-15 sezonuna kadar FAAL sporcuydu, bu tarihten sonra yapılan her genel kurulun delege listesinde yer aldı. Yani 2016 genel kurulu öncesinde zaten delege olmasının imkânı yoktu. Bu genel kurul listesinden tamamen haksız olarak silindi.
Buse Günaydın 2014-15 sezonuna kadar FAAL sporcuydu. Eğitmenliği de bıraktıktan sonra delege olmaya hak kazandı. 2018 yılında mali genel kurul delegeliğinden haksız yere, daha önceki seçimde mevcut yönetime imza ve destek vermediği için çıkartıldı. Bu sporcu en az 10 sene milli takımlarda görev aldı.
Yine TYF’nin son genel kurula yazdığı İlkay Dikmen, 10 seneden fazla milli takımda yer aldı. 2008-09 sezonunda yüzme sporunun bıraktı. Fakat dönemsel olarak master yarışlarında yüzdü. Bu sebeple sporu hemen bıraktıktan sonra delege yazılamadı. 2016 yılından sonra ise delege olmasında problem yoktu. 2018 yılında en fazla 5 milli sporcu olarak mevcut TYF yönetimi tarafından gösterilen İlkay Dikmen 2021 listesinde neden yok?
2021 listesine yazılan Kaan Tayla en son 2012-13 sezonunda yüzdü, 2014-2016-2017-2018 genel kurullarında millilik sayısı tutmadığı için delege olarak yazılmadı bile. Hatta 2017 ve 2018 genel kurul delege listesini bu federasyon ve birimleri hazırladı. Madem millilik sayısı bahsettiğimiz Burcu, Buse, İlkay gibi sporculardan fazlaydı, o zaman 2017 ve 2018 senelerinde de yazılsaydı demek geliyor içimizden.
Yine 2021 listesine yazılan Onur Uras 2009-10 sezonunda yüzmeyi bıraktı. 2010 yılından beri yapılan HİÇBİR genel kurulda millilik sayısından dolayı delege olamadı. Aynı şekilde neden bu sporcu millilik sayısına göre daha önce belirlenen delege listelerinde yoktu?
Ayrıca 2017 olağanüstü seçimli genel kurulu için TYF’nin yazdığı (mevcut yönetim) geçici delege listesinde bulunan Nida Zühal Pak, yapılan itirazlar FAAL Antrenör olduğu için çıkartıldı. Son 2 senedir Faal antrenörlüğü bulunmayan Nida Hanım neden listede yok? TYF’ye göre Nida Zühal Pak dahi Kaan Tayla ve Onur Uras’tan daha fazla milliliğe sahiptir! Nida hanımın TYF’ye hem de bu yönetime zamanında gönderdiği millilik sayıları, katıldığı müsabakalar hakkında verileri kaybetmedilerse TYF’de mevcuttur!
İncelemeleriniz sonucunda Kaan Tayla ve Onur Uras’ın hukuksuz olarak delege yazılmalarının tek sebebinin A.B.D.’de yaşamaları ve seçimlere gelemeyecek olmaları olduğu gayet aşikârdır. Bunu daha önce Derya Büyükuncu ile yapılmış ve başarılı olduğu görülmüştür. Bu zaten etik dışıdır ama bir de millilik durumuna göre kanuna da aykırıdır. Anlaşılan mevcut başkan ve ekibi 2 oy 2 oydur diyerek hak yemenin, hukuksuz delege belirlemenin problem olmadığını düşünüyorlar. Anlaşılan seçim sonucundan endişeleri var, rakiplerinden tek tek oy eksiltme peşindeler. Bu seçim sürecidir gayet doğal, ama tavsiyemiz kimsenin kazanılmış hakkının yenilmemesidir.
İnsanlar yıllarını vererek bu sporu yaptılar, milli oldular ve belirli bir süre (yani daha fazla milli olanlar gelene kadar) Türkiye Cumhuriyetinin yüzme dalında en fazla milli olmuş ilk 5 sporcusu arasında olmaları hem haklarıdır hem onlar ve aileleri için gurur kaynağıdır. Tavsiyemiz siyaset hırsını, siyasetin çirkin yüzünü sportif tarafa sokmayın. Hak yemeyin, zira altından kalkılması en zor şeydir.
işte o liste: