İndianapolis’in baş antrenörü Jason Hite “İhtiyaca özel çalışıyoruz”
Güç, esneklik, beslenme, toparlama, hareketlilik, zihinsel oyun, su antrenmanı, hidrasyon. Bunlardan biri veya birkaçı eksik kalırsa istediğimiz başarıya ulaşmanın zor olduğunu düşünüyorum
İndianapolis’in baş antrenörü Jason Hite “İhtiyaca özel çalışıyoruz.”
Güç, esneklik, beslenme, toparlama, hareketlilik, zihinsel oyun, su antrenmanı, hidrasyon… Bunlardan biri veya birkaçı eksik kalırsa istediğimiz başarıya ulaşmanın zor olduğunu düşünüyorum”
Dokuzuncukulvar.com‘un Jason Hite ile özel röportajı tüm Türk yüzücülere ve özellikle ABD’e eğitim almak isteyenlere yol gösteriyor. Hite sürpriz yapıp sporcu seçimi için Türkiye Şampiyonası’na gelebileceğini de söylüyor.
Jason merhaba, seni tanımak isteriz, kendinden biraz bahseder misin?
Ben Jason Hite, 18 yaşımda evlendim. 13,15,17 yaşlarında 3 erkek çocuğum var. Lisans ve yüksek lisans diplomalarımı Drury Üniversitesi‘nden aldım. 90’lı yılların ortalarında öğrenci-sporcu olarak Drury’de bireysel karışık, kelebek ve orta mesafe yüzdüm. 1997 sezonunu takım olarak ikincilik bitirdik. 2015- 16 sezonundan bu zamana İndianapolis Üniversitesi’nin yüzme takımının başındayım.
Üniversite koçluğunun hangi şekilde kulüp koçluğundan farklı olduğunu düşünüyorsunuz?
Kolej koçluğunda, kulüp koçunun sıkı çalışmasını alıyorsunuz ve eşit seviyedeki daha fazla sporcuyla bir sonraki seviyeye taşımaya çalışıyorsunuz. Kulüp sezonu ve antrenman dönemi kolej sezonuna göre daha uzundur. Kolej koçları farklı programlardan gelen elit seviyede olan sporculara takım ruhunu aşılamak zorundadır. Bunu başarmak için de recruiting (takıma sporcu alımı) süreci çok önemlidir. Eğer profesyonel bir kolej sonrası takımınız yoksa kolej antrenörleri ellerine gelen sporcularla 4 sene çalışacaklardır, bu en fazla 5 sene olabilir. Yani recruiting ve sezon limitini de önemli farklardan sayabiliriz.
Birçok yüzücü Div 1 programının bir parçası olmak istiyor, ancak Div 2 her yıl daha hızlı ve daha rekabetçi hale geliyor. Div 1 ve Div 2 okulu arasında olan bir yüzücü adayına ne söylersiniz? Sporcular nelere dikkat etmeli?
Yarış sonuçlarına, özellikle de NCAA şampiyonası sonuçlarına bakmaya teşvik ediyorum. Bence her 3 ‘division’’ da kendine göre hızlıdır. 2000 li yıllarla beraber D II’nin hızlandığı doğru bir tespittir. İyi bir yüzücü olabilirsiniz, D I de yüzmek isteyebilirsiniz fakat işin içinde burs olacaksa, iyi bir DI takımından iyi bir burs alabilmeniz için DII seviyesinin çok ilerisinde olmanız gerekir. Genel anlamda eğer NCAA finallerinde yüzebilecek seviyedeyseniz hedeflediğiniz üniversiteden yüksek burs alma şansınız artar.
Uindy her sezon gittikçe hızlanıyor. Yüzme programını burada açıklayabilir misiniz? Vurgulamayı nereye koyarsınız? Sporcu seçimi, antrenman, koçluk, yüzücülerin belirli geçmişleri?
Takıma alacağımız öğrenci/yüzücü/kişiden yüksek beklentiler içerisindeyiz. Belirlediğimiz kriterler, takım kültürümüzü güçlendiriyor ve grubun gelişmesini sağlıyor.
Amaçlı antrenmanlarımız var. Yani ihtiyaca göre çalışma. Uygun teknik, hız ile birlikte bilginin bir karışımı, ekibimizi geliştirmeye devam etmemizi sağlıyor. Yüzme sporunun tüm yönlerine odaklanıyoruz. Güç, esneklik, beslenme, toparlama, hareketlilik, zihinsel oyun, su antrenmanı, hidrasyon…
Bunlardan biri veya birkaçı eksik kalırsa istediğimiz başarıya ulaşmanın zor olduğunu düşünüyorum.
Takıma sporcuları nasıl alıyorsunuz? Ne tür yüzücüler arıyorsunuz? (Çoklu branş /tek branş …) Antrenman geçmişine bakıyor musunuz? Yarışma derecelerinin önemi (burs almak için ya da sadece takımda olmak için)?
Hangi antrenör birçok branşı olan yüzücüsü istemez ki! Ama şunu da eklemek gerekir, birçok branş yüzebilen ama NCAA şampiyonasında puan alamayacak bir sporcu yerine, tek branş yüzen ama yüksek puan getiren sporcuyu tercih edebiliriz. Bu birazda takımın orta vade planların ne olduğuna bağlı olacaktır.
NCAA mi yoksa Konferans yarışı mı hedef!
Ders notlarına, test sonuçlarına, derecelerine bakıp yüzücülerle sohbet ediyoruz. Onlarla konuşurken doğru his yakalamalıyız. Sadece dereceler kabul edilmek için yeterli değildir! Çok önemlidir ama tek başına etken değildir.
GPA (lise not ortalaması), SAT ve TOEFL (uluslararası yüzücüler için) ne kadar önemlidir? Uindy atletik ve akademik bursları birleştiriyor mu?
Not ortalaması ve test puanları önemlidir, aslında bakarsanız bizim ekibimiz için çok önemlidir. Test puanları (SAT ve TOEFL) burs almak için ana kriterlerden biridir. Kabul için minimum test puanlarımız var ve bunları katı bir şekilde uyguluyoruz. Sadece sporcu değil, öğrenci/sporcu olmak gerektiğinin daha işin başında anlaşılması gerekir. GPA ve sınav notları ne kadar yüksekse burs fırsatı o kadar yüksek olur. Biz üniversitemizde akademik ve atletik bursları birleştiriyoruz.
Sizce uluslararası bir yüzücünün kolej koçlarına ulaşmasının en iyi yolları nelerdir?
Bence en kolayı e-postadır. Amerikalı sporcuların antrenörleri de bizlerle iletişime geçerler. Bu yurt dışından gelenler için daha az karşılaştığımız bir durum. Sporcu ile iletişim bilgileri paylaşıldıktan sonra, e-posta haricinde videolu görüşmeleri sporcularla sıklıkla yapıyoruz. Ama ben yapabilecekleri her şekilde iletişime açığım. Instagram, Facebook…
Teşekkür ederiz ve iyi çalışmalar dileriz! Belki bir gün seni sporcu araştırmak için Türkiye şampiyonasında görürüz, kim bilir.
Ben hazırım!